Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Au apărut normele Legii supermarket-urilor. Este ultimul pas până la intrarea în vigoare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministerul Agriculturii a publicat ieri normele metodologice ale Legii 321/2016 care impune supermarketurilor să vândă peste 50% produse românești provenite din lanțul scurt de aprovizionare.

Normele stabilesc care este lista produselor din lanțul scurt de aprovizionare, adică cele care trebuie să fie aduse în maximum trei zile în magazine:  porc, pasăre, oaie, capră, vită, pește, ouă, legume și  fructe cu specificarea exactă a sortimentelor,  miere, lactate și pâine și  produse de panificație.

Textul normelor pus în dezbatere publică pe site-ul MADR pentru 30 de zile stabilește și definirea lanțului scurt de aprovizionare. Acesta, conform textului publicat implică ”relații comerciale între furnizor, un singur comerciant și consumatori, pe filiera produsului agroalimentar, iar componența acestuia se realizează ținând cont de următoarele tipuri de produse: produse alimentare proaspete, produse alimentare congelate, produse alimentare procesate”.

Petru a monitoriza aplicarea Legii Supermarketurilor, Guvernul înființează Consiliului pentru monitorizarea lanțului scurt de aprovizionare cu produse alimentare, aflat în coordonarea MADR și compus din reprezentanți ai acestui minister  dar și de la Finanțe,  Consiliului Concurenței , organizațiile interprofesionale pentru produsele agroalimentare, câte unul din fiecare filieră de produs prevăzută  și reprezentanți ai Asociației Marilor Rețele Comerciale.

Legea care a fost promulgată în iulie de președintele Iohannis va intra în vigoare abia de anul viitor, dar are deja inițiată o procedură de infrigment de la Comisia Europeană. Citește și:

Lobby-ul hypermarket-urilor nu are granițe: o încasăm de la UE pentru legea cu 51% produse românești. Inițiatorii spun că nu putem renunța așa ușor

Lobby-ul hypermarket-urilor nu are granițe: o încasăm de la UE pentru legea cu 51% produse românești. Inițiatorii spun că nu putem renunța așa ușor

 

Publicarea normelor este ultimul pas pentru ca Legea Supermarketurilor să intre în vigoare. Aici puteți citi textul actului normativ: http://madr.ro/transparenta-decizionala/proiecte-de-acte-normative.html.

Share.

About Author

Lasă un comentariu