Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Fostul prefect Ioan Țintean nu mai prinde Parlamentul. Algoritmul voturilor l-a scos din joc.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ioan Țintean nu mai ajunge de data aceasta în Parlament. Chiar dacă o simulare făcută de PSD l-a dat inițial pe lista parlamentarilor de BN, la redistribuirea națională, bizarul algoritm l-a scos din joc, după ce s-a mai numărat din voturi.  Se pare că ALDE ar fi  pierdut un mandat în Camera Deputaților din cele 18 pe care urmează să le obțină la redistribuire, după numărarea a 90% din voturi. Și e vorba chiar de mandatul pe care teoretic ar fi trebuit să-l ocupe președintele ALDE Bistrița-Năsăud.

De aici încolo pentru acest al 5-lea mandat de deputat de Bistrița-Năsăud orice scenariu este posibil. Îl poate ocupa oricare dintre candidații bistrițeni ai partidelor care au făcut pragul de 5%la nivel național, adică Alexandru Pugna (PSD), Ionuț Simionca (PMP), (UDMR) sau Doris Moldovan, a doua de pe lista PNL.

Primvicepreședintele PSD, Nicolae Moldovan, care a asistat la prima simulare a mandatelor explică de ce s-au dat peste cap calculele:”La ora aceea erau numărate cred 70% din voturi, între timp s-a modificat procentul după numărare. Și un singur vot poate schimba acest echilibru al procentelor și să dea peste cap tot ce arătat simularea inițială” a explicat primarul Moldovan. Potrivit acestuia suntem deja în faza a treia a redistribuirii, când partidele au voie să negocieze pe resturile de voturi rămase și să echilibreze mandatele: ”orice partid care a făcut pragul poate lua mandatul. E obligatoriu să fie un candidat din Bistrița-Năsăud, dar în acest moment e greu de spus cine va fi”, este părerea primvicepreședintelui PSD.

ALDE rămâne în Bistrița-Năsăud, după toate probabilitățile cu mandatul de senator pentru Ioan Simionca. În Senat va merge însă cu certitudine actualul senator Ioan Deneș (PSD).

La Camera Deputaților vor primi mandatele: deputații Doina Pană (PSD) și Daniel Suciu(PSD) și Robert Sighiartă(PNL) în urma distribuirii județene. Simularea a indicat-o drept eligibilă și pe Cristina Iurisniți (USR), urmând ca în urma negocierilor interpartinice să se stabilească cine va primi al cincilea mandat.

Sursă foto: Răsunetul

Share.

About Author

Lasă un comentariu