Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Agricultorii bistrițeni au pierdut în 2015 subvenții pentru 35000 de hectare.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Într-un clasament național al APIA județul Bistrița-Năsăud figurează pe locul 32 la eligibilitatea subvențiilor pentru terenuri.  Adică din cele 710 mii de hectare pentru care fermierii bistrițeni au solicitat plăți, s-au plătit efectiv bani pentru circa 675000 de ha, adică o eligibilitate de 95,13 %. Incomparabil față de județul Harghita de exemplu, care a absorbit banii pentru aproape 100% din terenuri.

Printre cauzele pierderilor de subvenții în 2015 de fermierii bistrițeni  oficialii APIA cred că pe primul loc este  identificarea în continuare greșită a amplasamentul în IPAonline, aplicația în care fermierii trebuie să-și identifice terenurile măcar amplasându-le corect în blocul fizic.”În continuare avem situații în care solicitanții identifică terenul pe un amplasament și după timp vine un altul care-și suprapune terenul. Și în situația aceasta, unul trebuie să cedeze. Însă se întâmplă că nu cedează niciunul exemplifică directorul adjunct APIA BN, Florin Căpraru.

O altă cauză pentru care se pierd subvenții este schimbarea culturii față de cea anunțată în cerere, situație în care penalizarea vine doar dacă fermierul ajunge în eșantionul de control. Și pentru pășuni s-au pierdut subvențiile dacă numărul de animale nu asigură încărcătura necesară sau fermierul care avea opțiunea să cosească și să vândă fânul, nu a respectat procedurile legale.

Share.

About Author

Lasă un comentariu