Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

CIVISM CU DISPENSĂ: O bistrițeancă vrea să tragă pe dreapta școlile de șoferi în orele de vârf, însă a ratat procedura legală

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fără mașinile școlilor de șoferi între orele 7,00 și 9,00 și 16,00-18,00” este inițiativa unei bistrițence, care a depus o petiție plus o propunere de hotărâre la registratura Consiliul Local Bistrița.

Problema este că petiționara, Ionela Manuela Alexa care este fost inspector la Consiliu Județean, la cabinetul fostului președinte Liviu Rusu, a trimis Consiliului Local și un proiect de hotărâre însoțit însă de zero semnături. Ori legea îi cere oricărui inițiator, altul decât un consilier local sau primar să aibă peste 3700 de semnături atașate. Adică 5% din totalul bistrițenilor cu drept de vot. Iar proiectul trebuie să fie pus în dezbatere publică până la strângerea semnăturilor. Altfel, petiția-proiect nu are nici un efect legal iar Consiliul Local nu poate să o ia în considerare, decât dacă vreun consilier acceptă s-o preia. Greu de crezut în condițiile în care petiționara și-a dinamitat din start șansele, pentru că a scris în loc de expunere de motive la proiect că pe ea actuala clasa politică nu o reprezintă și nici nu are încredere în ea.

Ce propune petiția. Cum răspunde primăria

Documentul depus în 26 octombrie 2016  la registratura Primăriei Bistrița și pus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliul Local din 22 decembrie, la capitolul ”diverse” se vrea a fi atât comunicare, cât și petiție, dar și propunere. Petiționara, care invocă cinci reglementări legislative spune că a ales să se implice ca cetățean activ în rezolvarea problemei traficului în oraș și prezintă ”o analiză făcută în baza observațiilor personale” . Știe ce spune legea despre inițiativele cetățenilor, însă spune că ”numărul cerut este prea mare” și crede că trebuie schimbată legea. Problema este că doar Parlamentul o poate face. Ori petiția este adresată Consiliului Local Bistrița.

Răspunsul departamentelor de specialitate ale Primăriei invocă tocmai nerespectarea legislației privind inițiativele civice, dar și lipsa unui studiu de impact.

Povestea e de genul: ”Bucatele au fost bune, însă nu le-a știut pune”

Adrian Florin Chereji, fost șef al unei asociații civice care a reușit să strângă numărul de semnături necesare unei inițiative civice, în prezent consilier municipal, spune că inițiatoarea ar fi trebuit să se decidă ce intenții are: ori faci o petiție simplă  și o așezi pe masa Consiliului pentru a o lua în discuție, ori inițiezi un proiect de hotărâre.În ultima variantă te asiguri că reușești să aduni numărul necesar de semnături sau convingi consilierii să ți-l preia: ” dacă le faci pe amândouă deodată poate ieși o varză a la Cluj și nu-și atingi nicio țintă”.

În plus Chereji crede că ar fi trebuit solicitat sprijinul secretarului Consiliului Local în redactarea petiției. Concluzia fostului inițator de propuneri civice devenit consilier local: ” nu trebuie nicidecum descurajată inițiativa civică, e foarte bine că există, însă pentru a arăta că ești serios și nu ai alte scopuri ar trebui să ceri sprijinul și să demonstrezi că ai susținere în rândul cetățenilor”. În privința numărului mare de semnături care trebuie atașate la un proiect cetățenesc Chereji este de părere că pragul ar putea scădea la 1 %, numărul de semnături cerut pentru a putea candida: ”Nu ar trebui eliminat, pentru că s-ar ajunge ca deliberativele să fie bombardate de propuneri nesusținute de nimeni”.
Singura inițiativă civică depusă în Consiliul Local Bistrița, ”Salvați Pădurea Codrișor” a reușit să strângă 4200 de semnături și a fost discutată în CL. O alta, ” Paza în Școli” inițiată tot de asociația condusă de Adrian Florin Chereji a strâns 2000 de semnături, iar demersul a fost oprit după ce primarul s-a angajat că va aloca bani pentru plata pazei în școli. Cât despre problema ridicată de petiție  Chereji e de acord că ar trebui reglementări, însă e nevoie de un studiu mai serios decât părerea personală.

 

 

 

Share.

About Author

4 comentarii

  1. În urma cu câteva zile am discutat cu Doamna Alexa şi am hotarăt să preiau proiectul şi să îl supun dezbaterii în Consiliul Local. Sunt foarte utile şi dezbaterile online, vă asigur că le urmăresc cu atenție. De asemenea, dacă vor fi şi alți consilieri interesați, m-aş bucura să mi se alăture.
    Consider oportună ideea acestui proiect şi o felicit pe Doamna Alexa, atât pentru civismul său, cât şi pentru rigurozitatea cu care s-a documentat în acest subiect.
    Teodor Mârza, consilier local.

    • Simona Bozbici în

      Mă bucur că ați reacționat în felul acesta la proiect si ca afirmatiile acelea din preambul ca nu are incredere in clasa politica nu v-au demotivat.

  2. Nici eu nu am încredere în clasa politică. E unul din motivele pentru care am acceptat să intru în această lume. Îmi plac abordările directe.

    • Simona Bozbici în

      Bun, dar până la urmă că vreți, că nu vreți sunteți parte a acestei clasa politice. Ați intrat în Consiliul Local pe o listă a unui partid politic, nu ca independent, ba mai mult sunteți și președinte județean. Iar doamna in cauză vă aruncă mănușa tuturor, fără discriminări, încercând să arate că vrea un demers civic. Foarte complicat când nu îndeplinești condițiile minime. Cât despre inițiativa e una îmbrățișată de foarte mulți șoferi si respinsă de mulți alți bistrițeni. Va fi interesant, oricum.

Lasă un comentariu