Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

De la anul parlamentarii ne-au mai făcut cadou încă două zile libere. Un fost deputat explică ce s-a întâmplat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Din 2017 angajații români vor avea 14 zile libere legale, cu două în plus față de anul care se încheie. Vechiul Legislativ a stabilit în 2016 ca zile oficiale nelucrătoare și 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor , dar și 1 iunie, Ziua  Copilului, iar noile prevederi se aplică din 2017.

Mica Unire era considerată sărbătoare oficială și până acum, însă fără a fi acordată o zi liberă. Lucrurile s-au schimbat odată cu octombrie 2016, când președintele a promulgat legea inițiată de un grup de parlamentari PSD. Tot în această toamnă de Parlamentul României a trecut o altă lege care consacră o nouă zi liberă: 1 iunie. Interesant este că toți angajații vor sta acasă cu această ocazie, fie că sunt părinți sau nu.  Stelian Dolha, deputat în Legislativul 2012-2016 spune că încercări de a impune zile libere au fost pe tot parcursul celor 4 ani, însă abia înaintea alegerilor au avut câștig de cauză, ceea ce vorbește de la sine despre populismul acestor reglementări: ”știu că pentru 24 ianuarie au insistat foarte mult un grup de deputați ieșeni. Inițial au obținut doar sărbătoare legală, dar apoi au reușit să treacă și inițiatiativa cu ziua liberă. Nu e neapărat o problemă, însă ar fi de dorit ca această sărbătoare legală să-și atingă și scopul ei declarat, acela ca cei care beneficiază să simtă cu adevărat semnificația acestei zile, iar sărbătorii să i se acorde peste tot în țară importanța care o merită, și nu una formală.”

Ce libere legale există în prezent

Salariații români stau acasă  în 2017 alte câteva zile: în  1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paște, de 1 mai – Ziua Muncii,  prima și a doua zi de Rusalii( anul acesta în 4 și 5 iunie), în 15 august – Adormirea Maicii Domnului; în 30 noiembrie  de Sărbătoarea Sfântului Andrei, în 1 decembrie – Ziua Națională a României, dar și în 25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

Angajatorii sunt obligați să le acorde aceste zile libere salariaților, fără a le afecta durata concediului de odihnă anual. Cei care prin natura meseriei  trebuie să lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, respectiv acordarea unui spor de minimum 100% din salariul de bază.

Românii au recuperat în ultimii ani

Dacă până acum câțiva ani românii erau codașii clasamentelor europene în materie de zile libere, acum am recuperat, grație ultimului Parlament. România are 14 zile libere, ca și Rusia în timp ce Austria are 12 zile de sărbătoare libere,  Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca oferă angajaţilor 11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia sunt pe acelaşi nivel, cu 10 sărbători legale. Germania are în mod normal 9 sărbători legale, dar sunt variaţii între landuri, astfel încât unii angajaţi pot primi până la 13 zile. De remarcat, Norvegia şi Suedia nu consideră Ajunul Crăciunului şi Revelionul sărbători legale, cu toate că acestea sunt tratate ca atare de către angajatori. În Columbia există cele mai multe zile libere legale de pe tot mapamondul: 18.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu