Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE: Deputații convocați astăzi să taie impozitarea pensiilor sub 2000 de lei. Legea a trecut

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

UPDATE Parlamentarii din Camera Deputaților au fost convocați astăzi în sesiunea extraordinară de la ora 15,00 pentru a vota un singur proiect de lege, iar proiectul a trecut doar cu 29 de voturi împotrivă.Legea se va duce la președintele Iohannis la promulgare.

Este vorba de o propunere inițată de fosta senatoare ALDE Cristiana Anghel care prevedea printre altele scutirea de impozit a tuturor pensiilor (adică 16 %)precum și de plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate, indiferent de mărimea pensiei încasate.

Proiectul legislativ a trecut de Senat în această formă chiar înaintea campaniei electorale, dar Camera Deputaților este decizională.

În prezent pensiile sub 1050 lei  sunt neimpozitate

Înaintea votului de astăzi proiectul a fost modificat ieri în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților condusă la momentul respectiv de actualul ministru de Finanțe, Viorel Ștefan, în sensul scutirii de impozit a pensiilor sub 2000 de lei și a scutirii  plății CASS pentru toate pensiile indiferent de cuantum. Proiectul intră în plen cu două avize negative de la Guvernul Cioloș care invoca, pe lângă multe neconcordanțe și  faptul că deficitul creat bugetului  în cazul aplicării integrale a măsurilor în forma adoptată de Senat ar fi de 2,2 miliarde de lei. Actualul ministru de Finanțe, Viorel Ștefan susține însă că înainte de aplicarea acestor măsuri, obligația de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era “undeva la 600 — 650 milioane de euro” iar după implementarea măsurilor, impactul va crește “cu încă vreo 300 milioane de euro”.

Până la adoptarea acestei măsuri pensiile scutite de impozite sunt cele în cuantum de 1050 de lei, iar plafonul  de neimpozitare urma să ajungă de anul acesta la 1200 de lei.

PNL-ul și UDMR au votat împotriva adoptării proiectului în comisii și au susținut proiectul în forma inițială, adică neimpozitarea tuturor pensiilor, însă în final au votat în plen pentru proiect. Doar parlamentarii USR s-au opus invocand faptul că tăierea impozitelor și mai ales a contribuțiilor la sănătate nu favorizează pensionarii cu pensii mici, ci pe cei cu pensii mari.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu