Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Premiile anului în agricultură de la guvernul PSD: verde la subvențiile pentru roșii și porci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Două scheme noi de subvenții pentru fermieri intră în vigoare de anul acesta: una pentru cei care cultivă tomate în sere sau solarii și o alta pentru crescătorii de porci. Promise în campania electorală de PSD , cele două tipuri de subvenții pentru categorii de producători/crescători identificate drept vulnerabile au trecut din programul de guvernare al PSD direct pe site-ul MADR. În 6 ianuarie Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe site, pentru dezbatere publică proiectele pentru ordonanțe care reglementează cele două tipuri de ajutoare de minimis.

Cel pentru crescătorii de roșii prevede acordarea unei subvenții de 3000 de euro pentru 1000 de metri pătrați de spații protejate destinate cultivării tomatelor de pe care se obține minim două kg de produs/metrul pătrat.

Ajutorul de stat pentru crescătorii de porci ar urma să fie acordat ar urma să fie  10.000 euro pentru 200 capete porci crescuți în exploatația beneficiarului de la care se obține o producție de minimum 20 tone carne, în urma sacrificării în abatoare autorizate. Cuantumul unitar-scrie proiectul publicat de MADR-  este echivalentul în lei a 50 euro/cap”.

Deși a publicat proiectul ajutoarelor de minimis, până la adoptarea efectivă mai trebuie parcurși niște pași importanți. Guvernul urmează să adopte și restul condițiilor de eligibilitate, bugetul alocat și modalitățile de verificare și control. Mai mult însă, e nevoie și de acordul scris al  Comisiei Europene pentru că este vorba de ajutoare de stat, condiție specificată și în cuprinsul proiectului MADR.

Ce spun fermierii despre viitoarele ajutoare

Pe grupurile de discuții on-line ale fermierilor noile măsuri sunt intens comentate. Majoritatea comentatorilor sunt sceptici că sectorul va rezista mai bine asaltului produselor comunitare, ieftine:

” E o gluma bună la inceput de an. Astia chiar ne cred proști, noi avem nevoie de piață de desfacere, asta ar trebui sa asigure în primul rând, dacă nu ai unde să vinzi de ce să produci?” se întreabă Cătălin C un cultivator de legume.”Problema mare este valorificarea roșilor cu acte la care centre de colectare care încă nu prezent nu există iar fabrica de conserve la care am apelat a zis ca nu face contract cu producători cu suprafețe mic” adaugă un altul.

Un crescător de animale spune că banii sunt puțini și nu compensează pierderile sectorului de porci, cel mai subfinanțat: ”10.000 euro pentru o exploatatie/ferma mica, de circa 3.000 purcei/ciclu de productie e ca o frectie la un picior de lemn. Totusi, multumim din inimă partidului că ne dă, chiar dacă o face dupa ce a luat (beneficiarii mas. 215 stiu despre ce vorbesc – modificarea coeficienților la subpachetul 4 si 5 prin care au pierdut circa 1.6 euro/porc). Dacă e cineva care crede că masura va salva crunta decapitalizare a sectorului carnii de porc, se înseala amarnic” spune Marius P.

Un altul completează: ”Si daca abatorul da 2 sau 3 lei pe kg (ca acum) tot nu o sa fie rentabil.Mai vine si subvenția peste un an si tot in faliment ajungi. Nu mai cred nimic” .

 

Sursă foto principal: Incomod Media

Share.

About Author

Lasă un comentariu