Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Avertismentul că trei izvoare din Sîngeorz Băi sunt contaminate cu E.Coli a venit la trei luni după rezultatele analizelor DSP. Primarul spune că a cerut confirmarea la un alt laborator

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Informația că mai multe izvoare de munte din Sângeorz Băi au fost contaminate cu periculoasa bacterie E.Coli, a fost dată publicității miercuri, 11 ianuarie 2017  de primarul Traian Ogâgău pe pagina sa de facebook.

Primarul a afișat și buletinele de analiză ale probelor recoltate din respectivele izvoare examinate în laboratoarele Direcției de Sănătate Publică, la solicitarea primăriei cu următorul text: ”Datoria mea este să vă informez în ce privește rezultatele analizelor la principalele izvoare de apă din zona Sîngeorz-Băi! O să spuneți că nimeni nu a murit. Sigur, nimeni nu a murit, însă poate să vă facă rău la sănătatea dumneavoastră. Decizia vă aparține, eu vă rog să anunțați și pe alții, mulțumesc!”

Buletinele de analiză ale laboratorului DSP precizează că apa din izvoarele: Conton și Caba este nepotabilă, infestarea fiind serioasă  în cazul celui din urmă, iar cea de la Izvorul Cormaia este potabilă. Documentele datează însă din 22 octombrie anul trecut, timp în care cei care au băut apă din izvoarele contaminate cu E-Coli  n-au știut nimic.

Primarul Traian Ogăgău spune că nu i-a venit să creadă că situația este atât de gravă și a cerut unui laborator privat să facă o nouă expertiză.  Infestarea a fost confirmată și de al doilea laborator, dar rezultatele au ajuns  abia ieri. ” nu mi-a venit să cred, am spus nu se poate, cum să fie în halul acesta de infestate, pentru că este izvor de munte, nu e nimic în zonă. Hai să le facem și noi (analizele. nota red.) să fim siguri. Noi am făcut la mai multe izvoare, că ei fac superficial așa cum fac ei, noi am făcut la patru mai exact .” spune primarul. Întrebat de ce nu a pus pancarte de avertizare, primarul spune că o va face chiar astăzi, pentru că nu au avut până acum ”rezultate palpabile”.

Teoria primarului

Primarul are și o teorie interesantă prin care explică de ce nu ar exista cazuri de îmbolnăviri cu toate că apa e contaminată : ”Știți care e problema..de exemplu dacă eu am băut 40 de ani apă de când m-am născut, de la izvorul acela, de la sursa aceea de apă, atunci corpul meu, sistemul meu imunitar s-a dezvoltat odată cu apa pe care am băut-o. Deci practic eu sunt imun,  mi s-a obișnuit organismul, Dacă veniți dvs și beți o cană de apă de acolo atunci în secunda 2 ați făcut dizenterie sau poate o problemă mai gravă. De aia nu se îmbolnăvesc deocamdată oamenii pentru că s-a imunizat corpul lor de-a lungul timpului. Dar de aceea nu s-a îmbolnăvit nimeni de acolo, pentru  că organismul s-a imunizat de-a lungul timpului ….Din păcate pânza freatică e plină de la grajdurile din zonă și fosele septice necurățate. ”.

Șeful DSP, medicul Anca Andrițoiu spune că obligația autorităților locale este să informeze populația : ” eu nu spun că e exclus să se întâmple și așa ceva, să apare o rezistență a organismului, însă oricând oamenii ăștia, mai ales dacă sunt în vârstă se îmbolnăvesc și le poate cadea imunitatea. Oamenii de acolo trebuie să știe la ce se expun. Chiar dacă primăria nu a avut încredere în analizele noastre trebuia să informeze. Și nu pe facebook, pentru că mă întreb câți oameni care beau de acolo au facebook”spune șeful DSP.

Organizațiile de mediu spun că vechea administrație a ignorat avertismentele

Cristian Țetcu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă Ruralis   spune că a avertizat că în Sângeorz Băi pânza freatică ar putea fi compromisă încă de acum doi ani, după ce a surprins de mai multe ori deversări masive de gunoaie în albia Someșului, unele chiar cu acordul tacit sau mai rău al vechii administrații a primarului Roland Venig: ” Am semnalat pericolele create de deversările în albia râului, dar și că că un număr considerabil de locuințe deversează scurgerile de canal direct în Someș și afluenții acestuia. Să fie aceasta consecința nepăsării și incompetenței unor funcționari publici și a unor administrații locale?! Efectul bumerang este întotdeauna năucitor pentru localnici și nu numai, atunci când cei cu responsabilități legale și administrative nu își fac treaba. …Mizăm pe transparența de care a dat dovadă până în acest moment administrația locală a orașului stațiune și așteptăm public o informare cu lucrările executate și valoarea analizelor comparative” spune Țetcu.

 

 

 

Share.

About Author

2 comentarii

Lasă un comentariu