Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cu ochii la Băile Figa mai multe primării visează să aibă Aquapark. Nimeni nu s-a consultat cu cei care au rețeta succesului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trei milioane de euro este tot ce s-a investit în total la Figa în cei 7 ani de când funcționează mini-stațiunea care a pus Becleanul pe harta turismului. Cea mai mare parte au fost bani europeni dintr-un proiect de 6,5 milioane de euro pe care Becleanul i-a împărțit cu Băile Cojocna și cu  Dejul. Din toate trei doar Figa a reușit să fie un model de succes, în timp ce celelalte două au eșuat în condiția de ștranduri sezoniere.

Cu ochii la Figa și la miile de plătitori de bilete în vârf de sezon municipalitatea vrea și ea pentru Bistrița un Aqualand, așa cum vor și Năsăudul sau Prundu Bârgăului, aflate în diferite faze de inițiere a proiectului.

Niciunul nu a încercat însă să afle de la administratorii complexului Figa care au fost ingredientele succesului și ce ar trebui să evite sau ce ar trebui obligatoriu trecut în planul economic, chiar dacă la un moment dat viceprimarul Bistriței, Cristian Nicolae lăsa să se înțeleagă că a aflat de la primarul Becleanului câte bilete se vând în vârf de sezon.Întrebat într-o emisiune AS-TV dacă a fost solicitat să ofere informații detaliate primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan spune că a fost vorba o discuție telefonică în care i s-au adresat trei întrebări.

Calculele din teren nu se suprapun peste cele din hârtii

Nicolae Moldovan crede, referindu-se la toate investițiile de acest gen, că cei care își fac planuri fără o bază solidă își asumă un mare risc, acela de a se arunca într-o afacere care  poate deveni în final o piatră de moară pentru un buget care niciodată nu este suficient”. a declarat acesta .”Am văzut și văd că fiecare ia un model. Văd că merge la Figa, luăm toți același model. E foarte bine dar aici e un mare risc. Dar dacă nu ne merge? Asta e părerea unui om de administratie. Tb să ai un plan economic justificativ. Si atunci crezând că faci un plus la venit, tu faci un minus în buget, aici ești responsabil de strategia pe care ai aplicat-o” a mai spus primarul care s-a ocupat îndeaproape de Figa de 7 ani încoace.

Situația nu se aplică în cazul Bistriței, unde nu se pune problema ca o asemenea investiție să nu poate fi susținută , crede primarul Nicolae Moldovan : ”Pentru Bistrița se pretează o asemenea investiție. Se pretează fiindcă poate să o susțină chiar și dacă nu e profitabilă.

Dar nici în cazul Bistriței nu se pornește de la un model de bune practici, ceea ce nu este deloc încurajator: ”S-au făcut niște analize, însă de la distanță: nimeni n-a venit să vorbească cu cineva care a construit povestea asta vreme de 7 ani. Nu cu Primaria din Beclean, nu spun că trebuie să vină cineva, Doamne ferește și să se consulte cu primarul de la Beclean: să meargă să se consulte cu primarul de la Dej, că e municipiu sau cu primarii marilor stațiuni. Și s-ar putea să ajungi la concluzia că nu e chiar așa cum ai crezut, că poate stațiunea aceea merge pentru că 3 luni pe an, zi lumină, non-stop , cu noapte cu zi de 100 de ori pe zi, merge, insistă ca lucrurile să fie bune. Nu știu dacă e cineva dispus să facă asta, nu vine nimeni să întrebe care sunt minusurile la așa ceva și dacă nu ai toate calculele astea.. Orice investiție are cheltuieli standard, nu poți închide 9 luni o structură care merge 3 luni doar . Și atunci trebuie să ai calcule economice pentru că ai responsabilități prin lege. Si dacă toate aceste calcule îți dau că ești pe plus atunci e cea mai buna investiție care se face în turism și una căreia încă nu-i știm pe deplin valoarea ” a mai spus primarul.

Paradoxal, dar în turismul din BN orice investiție importantă aduce clienți și la Figa

Primarul spune că orice investiție se va deschide în județ în turism, chiar și alte Aquapark-uri va adduce clienți Complexului de la Figa:  Faptul că Beclean e pe harta națională, orice locație de turism in jud Bistrița-Năsăud va duce un plus de turiști la Figa. De ce?Poate pentru că singur Aquapark-ul de la Figa poate nu i-ar aduce în Bistrița-Năsăud. Vor spune probabil unii ca pentru asta nu vin până aici. Dar dacă aud că mai e și Colibița, că mai e și o partie de schi , vin stau o  zile în Bistrița sau trei, stau 3 zile si la Aquapark la Figa. Deci pentru Figa orice locație turistică se face în județ, va fi un plus, dar nu neapărat invers. Sunt mulți care se duc in Colibița, stai 2 ore, te saturi si de asta, manânci un pastrav la o terasă si apoi ce te întrebi ce să mai faci,  hai să mergi la Figa, Aici se finalizeaza conceptul. Faptul ca e Colibița în drum e foarte bine venita. Mai pune o poza si de acolo, mai pune și una de la Figa”.

Aquapark în tot județul.

Bistrița va realiza proiectul fie din fonduri proprii, pentru că investiția nu mai este eligibilă din fonduri europene, fie, cel mai probabil, din împrumut bancar, așa cum a lăsat să se înțeleagă primarul Ovidiu Crețu într-o emisiune la AS-TV. În plus a mai tăiat și din dimensiunile inițiale ale proiectului, așa că de la 18 milioane de euro l-au adus  la 8 milioane de euro, potrivit declarațiilor unuia dintre viceprimari, Cristian Anghel.

Nici Năsăudul nu se lasă mai prejos. Aquaparc-ul lor ar costa 4,5 milioane  de euro și proiectul a fost predat Ministerului Dezvoltării din august 2016  de unde prin Compania de Investiții speră că ar putea veni și finanțarea, bugetul orașului neputând susține mai mult de 5% de contribuție din acest proiect.

Și Prundu Bârgăului cochetează cu ideea unui Aqualand. Ziarul Financiar estima în 2015 investiția la 8,6 milioane de euro, partea a unui proiect mai amplu în care urma să fie implicat Consiliul Județean și toată Valea Bărgăului.

 

Share.

About Author

4 comentarii

  1. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI. în

    Asta-i TATa !!! Prioritati absolute. Dupa ce am rezolvat drumurile, apa si canalul, iluminatul public, scolile absolut toate au apa calda si faianta si robinete, gresie si faianta si tote sunt la standarde UE, ne trebuie cat mai urgent in tat judetul, wonderlanduri, newarlanduri si agualanduri.

  2. Mihai Stuparu în

    La Bistrita, sapai un pic in Schifferberg, puneai ceva topogane eco, largeai putin pe coline baza de agrement si mai faceai doua trei bazine acoperite si un jacuzzi si gata Aquaparcul.

Lasă un comentariu