Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

După prima casă și întâia cameră a apărut programul ”prima chirie”. Acesta seamănă cu cel pentru prima de instalare, stabilit acum trei luni de Guvernul Cioloș

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Guvernul a dat verde în ședința de guvern de miercuri unui program întitulat ”prima chirie”. Practic este vorba de un sprijin financiar de până la 900 de lei lunar acordat pentru cheltuielile cu chiria ale șomerilor care își găsesc job-uri într-o altă localitate. Aceasta trebuie să fie obligatoriu la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de domiciliu.

Prima chirie trebuie să acopere  75% din cheltuielile pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă (chirie şi utilităţi), iar banii pot fi acordați timp de 3 ani persoanelor cu condiția ca veniturile lor sau ale familiei să nu depășească  5.000 de lei/lună. Dacă însă contractul de muncă este desfăcut mai repede de un an beneficiarul trebuie să restituie banii.

Prima lunară  este acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Sunt excluși din start de programul ” prima chirie” absolvenții Facultăților de Medicină și Farmacie care fac rezidențiatul.

Banii sunt asigurați din bugetul agențiilor pentru șomaj. Directorul AJOFM BN Otilia Râpan spune că deocamdată hotărârea de guvern nu a apărut în Monitorul Oficial, nu există norme metodologice și sunt încă multe nelămuriri legate de modul în care se va acorda. ” Așteptăm și bugetul și normele. Cred vor fi multe solicitări, așa cum am  avut și pentru prima de instalare adoptată de puțină vreme. Au existat familii mutate în Cluj care au solicitat prima. Deocamdată am primit dosarele (pentru primele de anul trecut impuse de Guvernul Cioloș) și așteptăm bugetul ca să le acordăm. Ni s-a spus să facem economii în bugetele județene, să n rezumăm la strixtul necesar, pentru că vor fi multe cheltuieli cu noile prime” a explicat directorul AJOFM, Otilia Râpan.

Primă de instalare și primă de încadrare de la Cioloș

Prima chirie nu este singurul ajutor oferit șomerilor pentru a-și găsi loc de muncă în altă zonă decât localitatea de domiciliu. La sfârșitul anului trecut  Guvernul Cioloş a adoptat mai multe acte normative care să încurajeze mobilitatea persoanelor fără loc de muncă. Astfel prima de încadrare  poate fi obținută de șomerii care se angajează pentru o perioadă de cel puţin 12 luni într-o localitate aflată la cel puţin 15 km distanţă faţă de cea de domiciliu sau de reședință, iar cuantumul acesteia la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi. Mai există prima de instalare, o sumă fixă de 12500  de lei pentru cei care decid să se mute și-și găsesc loc de muncă la peste 50 km distanță de domiciliu, însă numai dacă provin din anumite localități Dacă își iau și soția sau întreaga familia cu ei, suma crește la 15500 de lei. Directorul AJOFM BN nu știe însă dacă ambele prime, cea de instalare și prima chirie, ambele pentru cei care se mută la peste 50 de km  se vor cumula și crede că este improbabil să fie păstrate la pachet.

 

Sursa foto: unupetrotus.ro

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu