Semnalul protestelor de duminică s-a dat din nou pe rețelele de socializare, ora ieșirii în stradă fiind 17,00.
Clujenii au început să se adune în Piaţa Unirii, din municipiu, două ore mai târziu înregistrându-se 4000 de oameni care protestau scandând ”Fără amnistie, drept în puşcărie”, “Uniţi salvăm toată România”, Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”.”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, ”Dragnea, nu uita, va veni şi vremea ta”. La ora 19,00 în Cluj se înregistrau minus patru grade celsius.
În București circa 10000 erau în stradă în jurul orei 18,45, potrivit Realitatea TV, 15000 după jurnaliștii de la Hotnews, iar în jurul orelor 19,00 erau 20000 de oameni.
UPDATE: La ora 20,40 manifestanții din capitală, a căror număr a a ajuns la 28000 potrivit Digi 24 s-au îndreptat către sediul central al PSD.
Foto: Dan Mihai Balanescu
La ora 19,42 protestatarii au ajuns în fața Guvernului în Piața Victoriei unde au strigat ”România cere: fără grațiere”. ”DNA să vină să vă ia”. ” Legea e lege pentru toți”.
Președintele Iohannis în mijlocul protestatarilor
Preşedintele a ajuns în jurul orei 18,45 și a rămas aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor. El a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi. ”O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi.”, a spus Iohannis.
Potrivit news. ro preşedintele a fost aplaudat şi i-a fost scandat numele. ”Avem preşedinte”, ”Iohannis e cu noi”, ”România cere: fără graţiere” au scandat protestatarii.
La Bistrița e tăcere
Mitinguri de protest au loc în mai multe orașe: la Sibiu, Brașov, în Suceava, Pitești, Iași, Baia Mare, Oradea sau Constanța protestatarii au ieșit în stradă. La Bistrița e liniște, însă pe rețelele de socializare cei care resping ordonanța grațierii se întreabă dacă nu cumva se mobilizează orașul, iar alții răspund că Bistrița e încă amorțită. Cei care nu au reușit să protesteze în Bistrița o fac în alte orașe. Fostul consilier local PNL, Calo Viorica a ieșit la proteste în Suceava și a postat fotografiile pe facebook:
Ce cuprind cele două ordonanțe
Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei, şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevedea că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.
Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.
Sursa Foto: pagina facebook Klaus Iohannis
Un comentariu
TRAIASCA DNA, PARCHETELE, DIICOT si PRESEDINTELE ! Dati-le in BOT ! Si mie mi-au furat din proprietate si ma lupt singur de 8 ani sa mi le recuperez. Da aici in BISTRITA nu la CUCUIETII din DEAL.