Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni după amiaza că a început demersurile pentru declanșarea unui Referendum național pentru a afla dacă românii sunt de acord sau nu cu amnistia și grațierea. El a afirmat că demersul se impune, mai ales că ”Românii vor putea să afirme dacă sunt de acord cu aceste teme sau nu, pentru că atunci când au votat aceste teme nu s-au gasit in programul de guvernare al PSD.. dacă guvernanții au făcut o temă pentru asta vor trebui să suporte votul popular “, a declarat astăzi președintele Iohannis.
Atributul președintelui de a convoca referenduum de interes național este prevăzut la articolul 90 din Constituție, care arată așa: ”ART 90 .Referendumul:Presedintele Romaniei, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national”.
Cum funcționează procedura de declanșare?
Practic în următoarele 20 de zile se va cere camerelor reunite ale Parlamentului un punct de vedere, care este consultativ. Indiferent însă de părerea Parlamentului președintele poate emite decretul pentru convocarea Referendumului, iar Guvernul este obligat să îl organizeze.
Referendumul este valabil dacă ies la vot 30 % din totalul algătorilor și 25 % din voturi sunt valabil exprimate.