Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum a ajuns 24 ianuarie zi liberă, după ce Senatul a spus ”NU”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Legea care a făcut din ziua de 24 ianuarie zi liberă a trecut de Camera Deputaților abia în septembrie anul trecut, cu două luni înainte ca fostul Parlament să-și încheie mandatul.

Interesant este că proiectul legislativ inițiat și susținut intens de doctorul-deputat Tudor Ciuhondaru a fost  respins de Senat, care a votat împotrivă. De fapt printr-o lege din 2014 ziua de 24 ianuarie era reglementată ca sărbătoare națională a României. Legea din 2014 nu a reușit să o impună ca zi liberă, trecută și în Codul Muncii, motiv pentru care parlamentarul de Iași a considerat că trebuie să reia demersul . Și a inițiat un alt proiect de lege. De altfel în expunerea de motiv a noului proiect doctorul-deputat scria că Legea nr. 171/2004 privind declararea zile de 24 ianuarie drept zi ca sărbătoare legală (…) s-a dovedit a fi un eşec lamentabil. Nu era nevoie de lege, ci doar de un manual de istorie pentru a afla că pe 24 ianuarie sărbătorim la nivel naţional Ziua Unirii Principatelor Române. În schimb ceea ce nu s-a reglementat în această lege, pentru a avea o nouă zi nelucrătoare, era modificarea art. 139 din legea 53/2003 privind Codul Muncii”, mai susţine Ciuhodaru, care este și acum deputat PSD în Parlamentul României , dar practică și medicina de Urgență în Iași.

Fostul deputat Stelian Dolha își amintește ce s-a întâmplat: ” proiectul a fost susținut foarte intens de parlamentarii moldoveni, s-a făcut un lobby intens, li s-au alăturat practic colegi din multe alte formațiuni politice și au reușit să treacă această lege care a căzut la Senat. De altfel ca o remarcă deputații moldoveni au făcut front comun de multe ori în Parlament. Probabil că de data aceasta și momentul a contat pentru că era preelectoral. A avut câștig de cauză pentru că pe această lege, decizională era Camera Deputaților”, a explicat Stelian Dolha.

E o zi fundamentală pentru Iaşi, e o zi fundamentală pentru Moldova, e o zi fundamentală pentru România pentru că România modernă s-a născut la Iaşi. E o zi importantă pentru valorile noastre naţionale.” a notat astăzi pe pagina de socializare deputatul Ciuhodaru care și-a dorit atât de tare să facă din 24 ianuarie o zi liberă legal, încât în cele din urmă a reușit.

Share.

About Author

Lasă un comentariu