Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Fostul președinte al CCR spune că nu e posibil un referendum pe grațiere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a declarat pentru stiripesurse că amnistia și grațierea nu pot face obiectul unui referendum: „Uitați-vă în Constituție, la articolul 90, unde spune că președintele poate să cheme poporul la referendum. Mai este un text în Constituție unde vorbește despre inițiativa populară de legiferare, unde spune că nu poate fi adoptată o inițiativă populară în domeniul grațierii și a amnistiei”, a declarat Augustin Zegrean.

Practic dacă articolul 90 din Constituție  spune că președintele poate declanșa un referendum după consultarea Parlamentului, articolul 74, litera 2 spune că amnistia și grațierea nu pot face obiectul inițiativei legislative :

articolul 74-Constituție :(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative. (2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

În interpretarea fostului șef al Curții Constituționale dacă poporul nu poate legifera, adică nu poate propune inițiative legislative  în domeniul amnistiei și grațierii, atunci nu poate nici să se pronunțe la un referendum pentru modificarea unor legi care vizează grațierea și amnistia.

Share.

About Author

Lasă un comentariu