Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

În BN noua suprataxă de salubritate a fost trecută, deocamdată, în contul primăriilor. Județul își face iluzii că o va prelua Ministerul Mediului-vezi ce se întâmplă în alte județe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Începând de la 1 ianuarie 2017 a intrat in vigoare o suprataxă  de salubrizare de 80 de lei la tona de deșeu depozitat. Taxa a fost impusă printr-o ordonanță din 2013,  adoptată la presiunea Comisiei Europene care a amendat România pentru că nu reduce cantitatea de deșeuri. Partea proastă este că din 2018 UE cere creșterea taxei la 120 de lei tona, dacă România nu reușește reducerea deșeurilor, conform unui program impus.

Ordonanța care impune taxa precizează că aceasta trebuie plătită de administratorii depozitelor de deșeuri sau de operatorii acestora, însă cum în majoritatea situațiilor există contracte ferme multianuale, sarcina a căzut pe umerii Consiliilor județene.

Deocamdată județul Bistrița-Năsăud a pasat cartoful fierbinte în ograda primăriilor. Consiliul Județean a a adoptat miercuri, 25 ianuarie  o hotărâre prin care lasă în sarcina administrațiilor locale plata taxei. Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan susține că este o soluție temporară, până Ministerul Mediului ia o decizie: ”

Avem varianta sa luam taxa de la cetățeni, lucru pe care nu l-am agreat –le-a spun Moldovan consilierilor județenei. Avem promisiunea de la Ministerul Mediului că se va face o analiză foarte serioasa și că această responsabilitate va fi luată de pe autoritățile locale. Ni s- a promis  că va intra în sedință de guvern miercurea viitoare-vom vedea dacă si se întâmpla” a spus șeful Consiliul Județean, care a precizat că vicepreședintele CJ de la ALDE, Ioan Țintean este cel care a dus discuțiile cu Daniel Constantin, ministrul mediului.

Moldovan a explicat și de ce promovează proiectului cu toate că s-ar întrevede altă soluție: ” Noi avem o lege în vigoare. Suntem în 25 ianuarie, mai sunt câteva zile până la sfârșitul lunii, timp în care legea se și aplică și aveam două variante: sau să o trimitem la cetățean sau la administrațiile locale  pentru că în mod cert nici administratorul depozitului  care are un contract foarte clar  nu o poate prelua și nici operatorul depozitului pentru că  au contracte ferme”, susține președintele CJ.

Ce se întâmplă în alte județe: câte case, atâtea obiceiuri

În Sibiu decizia a fost luată în decembrie, soluția fiind creșterea taxei de salubrizare prin decizia ADI-ul de salubritate de acolo (ADI Eco). Noua taxă este de la 1 ianuarie  10,43 lei / persoană/ lună, 323,69 lei / tonă / lună, pentru persoane juridice .

În Arad Consiliul Local s-a conformat și a transferat taxa pe populație, în timp ce  în Timișoara încercarea operatorului local RETIM SA de a crește tarifele s-a lovit de opoziția autoritățilorlocale. Așa s-a a ajuns ca primarul Timișoarei, Gheorghe Robu să anunțe dezbatere publică pe subiect înainte de a lua în calcul cererile operatorului local.

Și la Brăila taxa e plătită de populație, noul cuantum fiind adoptat, nu fără proteste de Consiliul Local:  taxa anuală plătită de fiecare brăilean creşte de la 85,8 lei, cât a fost în 2016, la 132 lei, în 2017, cu 46,2 lei în plus de persoană ,potrivit Obiectiv.br.ro.

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Din nou politicienii umbla cu populisme, Stimati consilieri judeteni, suprataxa pe deseuri o plateste populatia indiferent ca intermediarul e primaria sau ministerul mediului. Banii primariei sau al ministerului nu sunt cazuti din cer, ci sunt de la populatie. De asemenea, banii cu care sunt platite salariile consilierilor, secretarilor de stat din ministere si ai ministrilor, care trebuie sa gaseasca solutii necostisituare la aceste probleme, sunt tot de la populatie. Trimiterea problemelor (matei moarte) din ograda consiliului judetean in ograda ministerului sau primariei (peste gardul vecinului) arata, inca odata, impotenta acestui consiliu, atunci cand ne lovim de probleme serioase.

Lasă un comentariu