Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Alianța Medicilor a inițiat o petiție online care cere depolitizarea spitalelor publice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Medicii dintr-o asociație profesională le solicită deputaților să nu anuleze reforma sistemului de sănătate publică inițiată de fostul ministru și să nu renunțe la depolitizarea spitalelor. Petiția on-line intitulată ”Sănătatea ne privește pe toți” inițiată de medici în sprijinul demersului lor a strâns deja aproape 9000 de semnături on-line. Alianța Medicilor încearcă să-i determine prin acest demers pe parlamentarii din comisia de sănătate din Camera Deputaților să nu mutileze ordonanța 79/2016, cea referitoare la managementul spitalelor, așa cum au făcut-o recent senatorii.

Sistemul medical românesc este unul feudal, organizat pe clanuri și familii-. Mai mult, legea sănătății până la apariţia acestei ordonanţe, ceda puterea de decizie referitoare la managementul spitalelor clinice, unor persoane selectate dintre cadrele universitare. Senatul Universităţilor trebuia să aprobe deciziile managerilor de spital. Mai mult, managerii făceau atât activitate didactică, cât și activitate de cercetare, îngrijeau sau operau bolnavi și conduceau și spitalul, ceea ce evident este peste posibilitățile umane, fie și numai pentru că ziua are 24 de ore– consemnează textul petiției inițiate în numele Alianței Medicilor de  chirurg Bogdan Tănase (foto)

Sursă foto: facebook Bogdan Tănase

Rezultatele acestei politici le vedem cu toții: sistemul medical este la pământ, alocarea resurselor și fondurilor este preferenţială și netransparentă, absorbţia fondurilor europene pe sănătate este zero, corupția este la ea acasă în achiziţiile din spitale, cifrele vehiculate de DNA fiind de 20-30 % comision pentru achiziţiile din sănătate.
Ordonanţa OUG 79/2016 se vrea un prim pas pentru schimbarea acestei stări de lucruri, și unul eficient, fapt care se vede atât din rezistenţa cu care a fost întâmpinată de monștrii sacri ai sistemului cât și din graba cu care se dorește anularea ei. Însă sănătatea nu trebuie să fie doar feuda unora și o sursă perpetuă de venituri ilicite. Sănătatea ne privește pe toți”.

Petiția Alianței Medicilor poate fi accesată pe campaniamea.de-clic.ro la următoarea adresă, unde poate fi semnată: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/vrem-sistem-de-sanatate-nu-iertare-de-pacate?bucket&source=facebook-share-button&time=1485338272

Mingea e la Camera Deputaților

Senatul a respins în 16 ianuarie  ordonanţa de urgenţă prin care managerilor de spitale le este interzis să deţină funcţii de conducere în partidele politice și le sunt impuse multe alte restricții. Senatorii au invocat că ordonanţa ar fi fost adoptată fără consultarea autorităţilor locale, Colegiul medicilor, instituţii de învăţământ medical superior, că niciun expert în medicină şi farmacie nu poate face parte din comisiile de specialitate  care audiază candidații „datorită conflictului de interese” . Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Share.

About Author

Lasă un comentariu