Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Trei liberali bistrițeni printre susținătorii manifestului național pentru reformarea PNL

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trei dintre liberalii din conducerea PNL Bistrița-Năsăud: ex-președinte filialei Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, co-președinta OFL Diana Morar  și ex-senatorul Dorin Dobra  au inițiat alături de lideri și foști parlamentari  un manifest de reformă a partidului. Intitulat ”LIBERALI PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI” manifestul  sintetizează principiile ce ar trebui să ghideze reforma partidului, dar și atitudinea față de nevoile societății românești, de care PNL pare tot mai rupt. Inițiatoarea manifestului fostul ministru și președinte a femeilor liberale, Lucia Varga i-a invitat pe cei trei liberali bistrițeni să i se alăture  semnatarilor manifestului-platformă.

Fostul președinte al filialei BN Stelian Dolha a scris pe pagina de socializare alături de textul manifestului că PNL nu-și mai poate permite să ignore gravele probleme cu care se confruntă în prezent societatea românească și  democrația în esența ei și că oamenii așteaptă o reacție consistentă  de la cel care ar trebui să fie principalul partid de opoziție: ”  Cum și când a devenit PNL un partid închis și netransparent față de societate, cum am ajuns să pierdem încrederea celor care ne considerau alternativă la forțele care vor să confiște statul de drept, e o întreagă discuție. Am semnat alături de Lucia Varga și de alți colegi liberali un manifest, care sintetizează principiile care ar trebui să ghideze PNL-ul de aici înainte”

Numai alegerile de jos în sus conferă legitimitate PNL

Copreședinta OFL Bistrița-Năsăud, avocata Diana Morar a scris pe pagina de socializarea pe care a postat protestul că susține și semnează manifestul pentru că pașii pe care i-au făcut în ultimul timp PNL-ul nu a făcut altceva decât să condamne, poate definitiv acest partid:

Trebuie să înțelegem cu toții că în ultima vreme pașii pe care i-a urmat PNL au făcut ca liberalismul românesc sa aibă grav de suferit, iar acest lucru a fost decontat dur prin votul adresat de cetățeni in ultimele doua scrutinuri de alegeri.
Trebuie să înțelegem cu toții că a continua in acest mod înseamnă să scrii sentința definitiva de condamnare pe scena istorică postdecembristă a singurului partid liberal cu tradiție. Trebuie sa fie conștienți aceia care sunt încremeniti rămânând agățați în înaltele funcțiile de partid ca risca sa rămână in istoria partidului drept călăii PNL!
Noi toți trebuie să alegem calea corectă, dreaptă care stă scrisă in Statutul PNL: alegeri libere, democratice, de la cea mai mică celulă, până la creierul ce coordonează organismul. În ordinea asta: de jos în sus!
Atunci vom putea fi siguri ca PNL și-a regăsit legitimitatea și, cele mai important, identitatea!
Pentru asta, avem nevoie de voi toți! Sa va alăturați! Sa veniți! Sa participați! Sa va pese! Pentru că nu va pasa doar de PNL ul drag, ci de întreaga democrație românească!
Sa fim toți in acest demers! Să fim toți uniți! Puterea sta in noi!”.

Textul Documentului Manifest:

LIBERALI PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI
MANIFEST

CĂTRE TOȚI MEMBRII ȘI SIMPATIZANȚII LIBERALI

Prin acest Manifest ne afirmăm principiile care ne unesc în jurul unei politici benefice pentru viitorul României și chemăm alături de noi toate persoanele de bună credință care au convingeri liberale.

Partidului Național Liberal este singurul partid de dreapta din România și singurul partid istoric reprezentat în Parlament. PNL nu poate fi un actor politic oportunist, un grup de interese cu mize personale. PNL trebuie să își reafirme statutul de partid major care a contribuit decisiv la crearea statului român modern. El trebuie să câștige din nou încrederea societății românești în capacitatea sa de a fi un lider în construcția României de mâine.

Au trecut 45 de zile de la rezultatul umilitor al alegerilor parlamentare, când electoratul ne-a sancționat pentru erorile politice pe care le-am făcut în ultimii doi ani. În fața refuzului deținătorilor temporari ai funcțiilor de conducere de a organiza o dezbatere pentru analiza realistă și onestă a situației PNL credem că este datoria noastră să acționăm și să luăm inițiativa. Membrii partidului își doresc această acțiune, societatea românească ne observă, este momentul să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor.

In anul 2014 unificarea dintre PNL și PDL, menită să consolideze frontul de dreapta în politica românească, a dus la victoria Președintelui Iohannis și a programului “România lucrului bine făcut“! După 2014 partidul a intrat însă într-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continuă și va continua atâta timp cât nu vom avea curajul unei analize lucide.

Eșecul de astăzi al PNL este rezultatul a doi ani de ignorare a problemelor interne și mai ales de ignorare a dorințelor și aspirațiilor societății românești:

 • Procesul de unificare PNL-PDL a durat prea mult și a fost condus fără curaj și fără viziune politică;
  • Prelungirea existenței structurilor bicefale a dezorganizat partidul și a încurajat luptele interne, sub conducerea unor lideri cu deficit de legitimitate;
  • Dezbaterea internă nu a mai fost liberă, fiind înlocuită cu directive de la centru, iar liderii s-au îndepărtat de baza partidului, care a început să fie tratată ca o simplă masă de manevră;
  • Statutul partidului a fost încălcat sistematic prin decizii netransparente care au erodat democrația și încrederea în interiorul partidului;
  • Frica și oportunismul au definit în ultimul an atmosfera generală în partidul care se mândrește că e moștenitorul generațiilor politice care-au făcut Unirea din 1859, Independența și Marea Unire.
  • Liderii partidului au ignorat forțele interne și potențialul uman existent în Partidul Național Liberal și astfel au eșuat în identificarea unor proiecte și oferte politice convigătoare pentru societate.
  • Primarii și aleșii locali liberali au fost în mare parte lăsați în afara procesului de pregătire a alegerilor parlamentare, ceea ce a demobilizat partidul și a condus la o pierdere electorală semnificativă în numai câteva luni, de la alegerile locale la cele parlamentare.

Încă mai gravă este distanța care s-a instalat între PNL și societatea românească:

 • PNL a devenit închis și netransparent față de societate. Tot ce am oferit a fost spectacolul incompetenței printr-o cascadă de erori în deciziile publice;
  • Lipsa unei dezbateri doctrinare ne-a slăbit identitatea, a arătat indiferență față de valori și ignorarea nevoilor societății. Conducerea PNL nu înțelege România de astăzi și nu are nicio viziune pentru România de mâine;
  • Comunicarea catastrofală, cu metode și prin persoane prost alese au dus la pierderea încrederii electoratului de dreapta care ne-a considerat incapabili de guvernare;
  • PNL a eșuat în relația cu întreprinzătorii și clasa de mijloc și a arătat o totală lipsă de dorință pentru un dialog cu intelectualii și mediul academic.
  • În locul unei atitudini lucide societatea a văzut că ne complacem în analize false și celebrări absurde ale eșecului prezentat ca succes.

În fața tăcerii conducerii interimare actuale, în fața lipsei evidente de preocupare pentru pregătirea congresului PNL, în fața manevrelor de culise ale unor grupuri obscure cu interese meschine este nevoie de o reacție hotărâtă. Noi, semnatarii acestui manifest, ne asumăm o chemare publică la acțiune către toți membrii și simpatizanții partidului.

Vă cerem să vă alăturați nouă pentru a aplica urgent măsurile necesare pentru reconstrucția Partidului Național Liberal:

– Dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare si înlocuirea sa cu o Comisie de organizare a alegerilor, cu membri care nu vor candida pentru o funcție de conducere;
– Alegeri pornind de la baza partidului, cu programe de viziune și acțiune politică, cu respectarea dreptului de a candida și de a alege al tuturor membrilor declarați ai PNL;
– Constituirea Comisiilor de Organizare a alegerilor la toate nivelele și în toate organizațiile partidului;
– Constituirea unui Comitet de Dezbatere Doctrinară care să pregătească o platformă menită să fie adoptată în Congresul PNL. Acest comitet va începe imediat consultări cu toate organizațiile locale și speciale ale partidului, cu membrii individuali care doresc să contribuie, precum și cu lumea academică, societatea civilă și mediile de afaceri.
– Instituirea unui sistem electoral prin care viitorul președinte al partidului să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL.

Aderarea la acest Manifest este deschisă tuturor membrilor și simpatizanților Partidului Național Liberal care doresc să îl semneze și să se alăture acestei inițiative.

A acționa acum înseamnă mai mult decât salvarea unui partid. Inseamnă o angajare pentru viitorul României într-un ceas de incertitudine și îngrijorare. Având încrederea fermă că numai prin forțele noastre unite putem salva liberalismul românesc de la autodistrugere facem apel la toți liberalii să ni se alăture.
Dorin Dobra
Traian Dobrinescu
Stelian Dolha
Paul Dumbraveanu
Virgil Guran
Daniel Iane
Paul Ichim
Dragos Luchian
Ion Luchian
Viorica Marcu
Octavian Motoc
Vlad Nistor
Dragomir Tomaseschi
Lucia Varga

Diana Morar
Radu Zlati

 

 

Share.

About Author

2 comentarii

 1. andrei Dobre în

  Stau sa ma intreb ce e in capul alora de-au condus ori conduc acuma PNL-ul? pai daca se fac tot mai mici, la ce mama dracului stau sa-si pazeasca functiile alea? Ca azi maine nu mai au ce conduce. Pacat de vechiul PNL si de cativa oameni faini de acolo, gen Dolha sau avocata. Si mai sunt vreo doi-trei pe aici si prin tara. Mare pacat.

Lasă un comentariu