Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce frâne pune legislația educației copiilor cu nevoi speciale. Propuneri legislative la final de proiect

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce au implementat un program care a specializat 234  de dascăli pentru a integra în clasele de masă copii cu cerințe educaționale speciale ( CES) și a creat un centru educațional pentru copiii cu autism promotorii bistrițeni al unui proiect finanțat printr-un grant european au ajuns la concluzia că au reușit să depășească multe obstacole, însă că principala frână rămâne tot legislația.

La conferința de bilanț a proiectului intitulat ”Invatam Impreună”, promotorii și partenerii proiectului de  peste 900000 de lei au sintetizat câteva modificări legislative fără de care viața în școală copiilor cu autism și tulburări de dezvoltare nu se poate îmbunătăți semnificativ:

”Toti copii cu CES daca au plan de intervenție personalizat și învață după el timp de 8 ani și apoi la final dă testele naționale,  ei bine acestea nu sunt adaptate la acești copii. Adică unui copil cu CES îi dai să facă 50 sau 60% din programă, cât are el planul de educație personalizat și apoi îi trimiți să dea examen cu subiecte pentru olimpici. Apoi cadrele didactice care integrează copii cu nevoi educaționale speciale nu au niciun spor. Vrem sa propunem ca pentru efortul lor să primească un spor salarial de 3-5 %, cât se poate. Nu în ultimul rând consilierii psihologici din școli trebuie să lucreze cu 1300-1400 de copii, deși norma e de 800, la fel și logopezii. Ori și 800 e prea mult. Noi propunem maximum 400 de elevi arondați unui consilier, respectiv unui logoped. Sunt lucruri elementare pe care toți le știm însă nimeni nu face nimic ca să simplifice lucrurile” a explicat Ana Dragu,  jurnalista care coordonează Asociația Autism Europa Bistrița, asociație parteneră în proiectul ” Învățăm Împreună”. ” Păi dacă proiectul acesta este învățăm împreună atunci haideți să facem împreună lucrurile acestea” a mai îndemnat Ana Dragu, care a anunțat că va trimite propunerile legislative parlamentarilor bistrițeni, în condițiile în care majoritatea s-au arătat interesați să le susțină în Legislativ.

Share.

About Author

Lasă un comentariu