Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

De mâine studenții ar trebui să circule gratis cu trenul. Normele nu sunt încă aprobate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Studenţii vor avea gratuitate la transportul feroviar din 1 februarie, stabilește o ordonanță de urgență a guvernului adoptată la începutul lunii ianuarie, însă normele de aplicare ale acesteia nu pot fi finalizate până în 10 februarie. Prinurmare nu e clar de când este valabilă gratuitatea.

În categoria gratuităților sunt incluși toți studenții, atât de la universitățile de stat, cât și de la cele private, de la învățământul cu frecvență, acreditate sau autorizate, prevede ordonanța nr 2 /2017 la articolul 3.  Gratuitatea ar urma să fie valabilă inclusiv pe perioada vacanțelor, adică pe tot parcursul anului calendaristic. În total ar fi vorba de peste 460 000 de studenți, conform declarațiilor secretarului de stat pentru învățământul superior, Gigel Paraschiv, citat de Argerpres, iar impactul bugetar estimat este de 100 de milioane de lei anual.

Problema este că deocamdată normele metodologice ale Ordonanței în cauză nu sunt încă adoptate. Proiectul normelor a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerul Educației și Cercetării abia în 30 ianuarie și este încă în circuitul de avizare.  ( Aici le puteți consulta: http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1425-hg30012017dtf)

Potrivit ziarului Capital, care citează surse din Ministerul Transporturilor  procedurile cu normele ar mai dura ceva, așa că nu e foarte clar dacă de mâine studenții pot circula gratuit.

Conform termenului indicat de normele aflate în dezbatere publică, cei interesați pot transmite observațiile lor până în 10 februarie, așa că, potrivit acestui termen obligatoriu, normele de aplicare nu pot fi legale decât după această dată. Și probabil și intrarea în vigoare a gratuității.

Aceeași ordonanță cu numărul 2 prevede și creșterea bursei studenților la  201 lei pentru cei de la învatamantul cu frecvență, fără taxa de studii. Până acum bursa pentru studenți era de 83 de lei lunar.

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu