Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

PREMIERĂ: Consilierii municipali obligați să-și justifice în scris votul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Votul pentru planul urbanistic al unei biserici din cartierul Viișoara a marcat o premieră astăzi în Consiliul Local Bistrița. Practic imediat după vot consilierii locali bistrițeni au trebuit să completeze un formular în care să explice de ce au votat pentru sau împotrivă.

Departe de a fi o idee a administrației locale, obligativitatea de a-și motiva votul este stabilită de o nouă prevedere legislativă, o ordonanță de urgență emisă în ultimele zile ale anului trecut,  100 din 27 decembrie 2016.  De aici înainte aleșii locali sau județeni nu doar că votează la vedere când e vorba de documente de urbanism sau de amenajarea teritoriului, dar sunt obligați și să motiveze în scris cum au votat, iar documentele ajung la procesul verbal al ședinței. Iată cum sună textul OG-ului care-i pune la scris: ”La articolul 56, după alineatul (7)(al legii 315/2001 al amenajării teritoriului, legea modificată de ordonanța 100/2016) se introduce un nou alineat, alineatul (71), cu următorul cuprins: Consilierii judeţeni sau locali vor depune la preşedintele de şedinţă motivaţia în scris pentru votul exprimat prin care aprobă/resping documentaţiile de amenajare a teritoriului sau de urbanism, care se va anexa la procesul- verbal al şedinţei.”

Consilierii locali, surprinși de obligativitate

PUZ-ul pentru biserica din Viișoara a trecut, așa că majoritatea s-a gândit că dacă e vot favorabil nu trebuie nu știu ce explicații. Fostul primar Vasile Moldovan, în prezent consilier ALDE nici n-a dat vreo explicație, ci s-a mărginit să scrie că a votat pentru (vezi foto).

Consilierul PSD profesorul Constantin Rus este convins că doar cei care votează împotrivă trebuie să argumenteze și de ce  și o fac: ” cei care votează pentru înseamnă că sunt de acord cu expunerea de motive a inițiatorului”. Consilierul PNL, Ioan Peteleu a votat și el pentru, însă a ținut să-și treacă pe hârtie o serie de obiecții legate de lipsa de transparență a administrației pe acest proiect. El spune că noile prevederi sunt binevenite și delimitează clar responsabilitățile celor care se pronunță prin vot.

Și consilierul de la PER Teodor Mârza spune că  noua prevedere aduce un plus de transparență: ” știu că în fostele consilii locale au existat situații în care votul a fost secret, e bine pentru  transparența votului să se facă totul la vedere!

Ordonanța 100 are modificări majore care vor să elimine corupția din zona documentelor de urbanism și să uniformizeze și profesionalizeze procedurile la nivelul administrațiilor locale, ținta fiind emiterea în 3 ani a documentelor de urbanism în regim online.
Citește și nota de fundamentare a ordonanței 100 /2016:

http://gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ/note-de-fundamentare/nota-de-fundamentare-oug-nr-100-15-12-2016&page=2.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu