Guvernul a abrogat astăzi printr-o ordonanță de urgență celebra OUG și la o oră distanță a publicat hotărârea în Monitorul Oficial. În ceea ce-l priveşte pe ministrul Justiţiei Florin Iordache, potrivit informațiilor apărute pe surse premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat să-şi facă o evaluare a activităţii şi a ministerului pe care îl conduce. Conform stenogramelor din ședința de guvern de marțea trecută, când a fost adoptată OUG 13 și care au fost desecretizate astăzi ministrul Iordache l-a asigurat pe premierul Grindeanu că are toate avizele pentru OG 13 și că s-au respectat toții pașii.
În realitate însă adoptarea nu a ținut cont de pașii elementari: nu a stat 30 de zile pe site-ul Guvernului în dezbatere publică, nu avea avizul de la CSM, care urma să se întrunească abia miercuri dimineața și nici aviz de la Consiliul Consultativ, un organism care se pronunță obligatoriu și se asigură că este respectată tehnica legislativă.
Temeri că Parlamentul va face treaba murdară
Potrivit juriștilor și așa abrogată OUG 13 își va produce unele efecte, este vorba despre cele care au apucat să intre în vigoare pe Codul de Procedură Penală, din momentul publicării ei în Monitorul Oficial. Ar putea fi vorba de dosare care au apucat să beneficieze de prevederi și pentru care se aplică legea mai favorabilă.
Analiștii de la Expert Forum se tem de ceea ce se va întâmpla cu ordonanța abrogată în Parlament. Sorin Ioniță a explicat pentru DIGI 24că ambele ordonanțe și 13 și care care o abrogă vor merge la Parlament unde scenariul s-ar putea repeta într-un fel sau altul.
Profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir a declarat însă pentru DIGI 24 că în Parlament nu se va supune dezbaterii doar ordonanța de abrogare adoptată astăzi. Alte voci se tem însă dacă nu cumva ceea ce premierul Sorin Grindeanu a cerut astăzi adică o lege care să adapteze hotărârile Curții Constituționale referitoare la paragrafe din Codul Penal să nu aibă în vedere din nou strecurarea paragrafelor controversate.