Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Taxa auto nu se mai poate recupera din 1 februarie. A dispărut cadrul legal.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cei care au plătit timbrul de mediu la înmatricularea mașinilor până la 1 februarie 2017 și nu au făcut cerere de recuperare a banilor până la acest termen pot să spună ”adio” banilor.

Legea care a abrogat timbrul de mediu, celebra 1/2017 a pus practic capac și recuperării. Aceasta pentru că abrogarea fostei ordonanțe a timbrului de mediu  OUG 9/2013 , care pe lângă plata timbrului de mediu stabilea și cum pot fi recuperați banii, pe cale administrativă, a lăsat fără cadru legislativ  orice tentativă de recuperare.

Situația a fost semnalată de altfel în Bistrița Expess de avocatul Diana Morar care recomanda celor care au plătit timbrul de mediu să-și depună cerere de recuperare la administrațiile financiare până în 31 ianuarie. Citește aici ce spunea avocatul: https://www.bistritaexpress.ro/2017/01/12/efectele-eliminarii-taxei-auto-cozi-la-fisc-pana-in-1-februarie-pentru-recuperarea-taxei-platite-si-dupa-cozi-la-inmatriculari-pentru-inregistrare/

O altă lege -încă departe

Singura soluție pentru ca plătitorii taxei să-și mai poată recupera banii ar fi o reglementare legislativă nouă, însă deocamdată Ministerul Mediului nu poate preciza dacă,în ce formă sau când va fi adoptată.

Într-un răspuns formulat pentru site-ul avocatnet.ro Ministerul Mediului a explicat: Prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor prevăzute de art. 12, respectiv a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.” este răspunsul primit.

Vechiul ordin comun al Ministerului de Finanțe și Ministerului Mediului, bazat pe OG-ul care acum e abrogat precizau că  își primeau banii înapoi (cu tot cu dobânzile pentru perioada dintre plata taxei și restituirea ei) în decurs de cinci ani calendaristici, prin cinci tranșe a câte 20% din suma datorată, a precizat avocatnet.ro.

Share.

About Author

Lasă un comentariu