Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Peisaj de Antarctica în preajma MHC-ului distrus de gheață. ”Natura s-a răzbunat”, scrie ziarul unui ONG

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

La trei zile de la distrugerea completă a Microhidrocentralei de la Cociu peisajul din zonă rămâne unul dezolant. Printre bucățile masive de gheață plutitoare care au măturat zona se poate zări o parte din portbagajul mașinii surprinse de valuri, care a aparținut inginerului ce verifica investiția și care s-a salvat în ultimul moment. Mașina  sau ceea ce se mai poate vedea din ea zace înfiptă cu botul în jos în apă. Un container folosit de paznicul MHC-ului e acoperit și el de ghețuri și plutește în derivă iar din microhidrocentrală de 7 milioane de lei n-a mai rămas mare lucru. ” Era glacială la Cociu” a notat realizatorul tv și militantul de mediu, Marius Rus, pe pagina sa de socializare unde a postat mai multe fotografii realizate marți după amiază pe locul fostei MHC, de care s-a ales praful în urma viiturii din 5 februarie. Bucăți de gheață chiar și de doi metri au pătruns în clădire, în zona automatizată a centralei și au distrus complet aparatura.

Totul s-a întâmplat în 5 minute

Interesant este că MHC-ul de la Cociu, o investiție foarte controversată  din punctul de vedere al activiștilor de mediu, amenajată pe râul Someș, care pe acea porțiune este un sit Natura 2000, nici nu a apucat să fie pus în funcțiune. Viitura generată de ghețurile sparte în amonte a măturat ca un adevărat val-tzunami locul, potrivit locuitorilor din Cociu. În 5 minute s-a terminat totul.

Natura și-a luat darul înapoi

Activiștii de mediu susțin că natura și-a luat la Cociu darul înapoi. Într-un material apărut în publicația ”România Curată” se insistă asupra faptului că microhidrocentrala de la Cociu a fost ridicată fără evaluarea impactului asupra mediului: ”natura, mutilată și batjocorită ripostează și ea. Someșul Mare, în situl Natura 2000 omonim, a răbufnit și a contraatacat, ”șifonând” o microhidrocentrală ridicată ilegal, fără evaluarea impactului asupra mediului.”

În aprilie 2012 investiția a primit aviz de mediu de la Agenția de protecția a Mediului Bistrița-Năsăud fără o analiză a impactului asupra mediului, care nu a fost considerată necesară: ”Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 4.04.2012, că proiectul „Construire microhidrocentrală cu componente: captare, clădire MHC, canal de evacuare, împrejmuire, utilităţi, în cadrul barajului Săsarm”, propus a fi amplasat în jud. Bistriţa-Năsăud, comuna Şintereag, localitatea Cociu, extravilan,nu se supune evaluăriiimpactului asupra mediului şi se supune evaluării adecvat” Motivele pentru care au ajuns la concluzia că o microhidrocentrală care urma să se ridice într-un sit natura 2000 nu are nevoie de evaluarea impactului asupra mediului le găsiți chiar în documentul APM Bistrița-Năsăud: http://apmbn-old.anpm.ro/decizie_incadrare_sc_ten_transilvania_energy_srl_proiect_5042012-59149.

 

APM Bistrița criticată de organizațiile de mediu că a dat verde MHC-ului

Analiza celor de la România Curată la adresa autorităților de mediu din Bistrița-Năsăud este necruțătoare: ”..cazul de pe Someșul Mare este și mai grav, pentru că aici microhidrocentrala a fost construită într-un sit Natura 2000 declarat strict pentru protejarea râului. Deci impactul în ce privește integritatea ariei protejate este mult mai mare. Cu atât mai mult cu cât zona a fost deja devastată de balastiere … Când am vorbit anii trecuți cu directorul de la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița, legat de o astfel de balastieră, mi-a spus că nu se poate opune dezvoltării economice. Probabil se credea director la agentia pentru protectia economiei. Mă întreb cum poate Suedia, țară în care sunt interzise complet balastierele de pe râuri, să aibă situația economică pe care o are… În corespondența pe care am avut-o de-a lungul anilor cu agențiile pentru protecția mediului, nu de la antologica APM Hunedoara am primit ce-a mai penibilă propagandă MHC-istă, ci de la APM Bistrița.” scrie Călin Dejeu în România Curată (https://www.romaniacurata.ro/se-ridica-si-raul-ramul/)

 

Sursa foto: facebook Marius Rus

Share.

About Author

Lasă un comentariu