Doisprezece elevi de la Colegiul Liviu Rebreanu se pregătesc timp de 10 săptămâni, din noiembrie 2016 pentru o competiție de robotică cu impact internațional. Practic roboții pe care-i proiectează și programează pe principiile ingineriei de sunet concurează cu alte echipe într-o concurs intitulat First Tech Challenge ( prescurtat FTC). Echipa de la Rebreanu, care intră în competiție în martie sub numele Bolt and Gears include și doi profesori precum și doi voluntari. Echipa se pregătește intens pentru competiția din martie, de la București când va face față altor 50 de echipe de tineri care debordează de creativitate. Marea miză a competiției, intens mediatizate, este participarea la finala internațională din Statele Unite.
Anul acesta tema este Velocity Vortex, adică o competiție între roboți
Echipele de la FTC concurează după un set de reguli similare cu cele sportive. Fiecare echipă are la dispoziție 10 săptămâni pentru a proiecta, construi și programa roboții pe baza unui kit primit din Statele Unite, refolosibil de la an la an. Competiția de anul acesta se numește Velocity Vortex și presupune lupta între doua echipe a câte doi roboți, care trebuie să îndeplinească diverse cerințe pentru a câștiga puncte. Pe lângă lupta roboţilor propriu zisă, FTC presupune prezentarea tehnică a robotului în limba engleză și schimbul de idei cu ceilalți membri ai echipei. Scopul final este acumularea de puncte, echipa cu cele mai multe puncte fiind desemnată câștigătoare. Velocity Vortex se desfășoară in două etape: una autonomă, în care roboții execută comenzi preprogramate, și una cu control uman direct.
Experiența din cele 10 săptămâni e pe pagina de socializare
Tinerii inventatori își relatează experiența pregătirii pentru concurs pe o pagină de socializare numită după echipă Bolt and Gears. Primirea kit-ului, la finele lunii noiembrie a fost un moment de entuziasm: ” Kitul venit tocmai din SUA a ajuns vineri seara la noi. Fii cu ochii în patru și urmărește evoluția robotului construit de noi!”au scris pe pagina de facebook.
Ulterior pagina e completată cu prezentările echipei și așteptările lor:
”Am ales să fac și altceva în afara de algoritmică, care presupune programare practică. Doresc să încerc mai multe domenii pentru a vedea ce îmi place și vreau să îmi deschid mai multe căi în industria IT, precum și în industria roboticii și a mecatronicii” explică Răzvan Zoltan unul dintre membrii departamentului de programare.
Andrei Bența mărturisește că este încântat că ”FTC a apărut și în România și că ni s-au sponsorizat materialele, pentru că dacă ar fi fost doar concursul în sine, probabil că noi nu ne-am fi putut înscrie, neavând banii necesari pentru kit și pentru a construi robotul”.
Iulia Silași, responsabila cu PR-ul din echipă spune că ” învață lucruri noi, mai ales lucruri care nu se predau în școală, lucruri practice. Fiind pe PR, mi se pare util să știu cum să fac un contract de sponsorizare sau cum să caut sponsori sau cum să mă ocup de lucrurile acestea.”
Echipa inventatorilor are nevoie de sponsori
Inventatorii din Bolts and Gears sunt singurii participanți din Bistrița la First Tech Challenge. Formată din 12 membri și 2 voluntari, tinerii lucrează ca niște profesioniști pe departamente: programare, proiectare & constructie și PR, fiecare având sarcini specifice. Pentru că rigorile competiției naționale presupune cheltuieli serioase cu echipamentul, tinerii inventatori speră să obțină de la sponsori banii cu care să-și procure echipamentul personalizat și pentru alte cheltuieli specifice.