Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Voluntarii din pasiune trebuie să aibă verde de la un psiholog specializat în situații de urgență

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cursurile ISU pentru voluntari în serviciile de urgență au înfierbântat îmaginația a zeci de tineri care vor să participe la acțiunile de salvare ale Inspectoratului  pentru Situații de Urgență.

ISU Bistrița-Năsăud lucrează deja cu 22 de voluntari cu diferite grade de competență, însă mai are nevoie de alte câteva zeci persoane pe care să le instruiască. Așa că a demarat o nouă rundă a programului ” Voluntari din Pasiune” și așteaptă înscrierea doritorilor până în 28 februarie, iar depunerea dosarelor este acceptată până în 15 martie.Vârsta celor acceptați coboară la 16 ani și merge până la seniorii de 65 de ani. Sunt excluși din rândul potențialilor voluntari cei care au condamnări pentru fapte penale săvărșite cu intenție, angajații ISU și cei care nu sunt apți medical și psihologic.

Testarea psihologică nu e o formalitate

De altfel la dosarul de înscriere trebuie atașat pe lângă certificatul medical care să ateste că sunt apți din punct de vedere al sănătății fizice pe cel puțin două criterii din trei cerute :“nu se află în evidență cu boli cronice”, „apt pentru efort fizic de nivel mediu” și „clinic sănătos”. Lucrurile sunt mai complicate când vine vorba de avizul psihologic cerut de ISU. Nu orice psiholog are competența să-l emită. ISU  precizează clar în regulament că e vorba doar de psihologi cu competențe certificate de Ministerul Apărării sau clinicieni. Avizul cu pricina costă în jur de 50 de lei și nu este o garanție că treceți examenul automat. Psihologii trebuie să afle dacă doritorii ar rezista la șocuri posttraumatice și dacă nu cumva dramele cu care se vor confrunta îi afectează psihic și emoțional. ” sunt oameni care par stabili emoționali la prima vedere , însă evenimentele cu care se confruntă pot scoate la iveală anxietăți sau afecțiuni nebănuite. Pe ei trebuie să-i protejăm și să nu-i lăsăm să se expună unor traume” explică un psiholog.

Dosarele de înscriere sunt analizate de echipa de la ISU BN și rezultatul este comunicat în 22 martie, contractele de voluntariat urmând să fie semnate după această perioadă. Informații despre întreg dosarul dar și alte lămuriri sunt oferite pe pagina de facebook a serviciului, unde purtătorul de cuvânt Marius Rus e gata să ofere răspunsuri la toate întrebările solicitanților: https://www.facebook.com/isubistrita/?fref=ts.

Cursurile pentru obținerea calității de voluntar ISU vor totaliza 240 de ore pentru cei care doresc să ajungă la ultimul nivel de competență, nivelul 4. După absolvire voluntarii vor fi folosiți în funcție de nivelul lor de competență în programele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu