Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Protestatarii bistrițeni nu dau doi bani pe demisia lui Iordache. Ei spun că pericolul ordonanței 13 a rămas

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrițenii nu renunță la proteste. Piața Prefecturii devenită după unii un soi de poiană a lui Iocan, după alții kilometrul 0 al democrației în județ, nu e abandonată în nicio seară.  A 10-a seară  de miting a  adunat în Piața Prefecturii  50 de bistrițeni, care, chiar dacă n-au mai mărșăluit pe străzile Bistriței s-au adunat în grupuri și au schimbat impresii despre demisia ministrului justiției, Florin Iordache, dar mai ales despre incertitudinile care planează în jurul ordonanței abrogate și despre temerea că va fi resuscitată în Parlament.

Demisia ministrului justiției Florin Iordache a fost privită cu răceală și expediată ca un moment aproape de trecut cu vederea: ” oricum era un pion bun de sacrificat”, spune un tânăr în grupurile de discuții create ad-hoc.

Protestatarul Vasile Man înnoiește zilnic textul pancartei

Vasile Man e zi de zi,  de 10 zile încoace în piața protestelor. E de fapt una dintre figurile cele mai cunoscute ale protestelor din Bistrița, mai ales că e greu să nu-l remarci cu pancarta sa flancată de tricolor și doldora de mesaje. De fapt le înnoiește zilnic, ca pe un soi de buletin de știri al mitingului. Joi seara titlul principal era legat de decizia CCR, care a respins atacul Avocatului Poporului pe ordonanța 13, iar pancarta titra ironic. ” Valer Dormeanu, CCR, o imensă deziluzie”. Al doilea titlu de pe pancarta protestatarului, în ordinea dimensiunii literelor era: ”Parlamentul României, forul suprem al democrației este transformat în forul suprem al Hoției, care emite legi pentru penali, hoți, găinari”.

Nu-l interesează subiectul demisiei ministrului justiției despre care spune: ” e zero demisia, praf în ochi”. iar despre cei din Palatul Victoria: ” Acest guvern e parazitat din start. Uitați-vă ce fel de om e Dragnea, cel din spatele guvernului. Pentru mine, ca cetățean e dezastruos  acest om. Nu are cum să mă reprezinte. Și el și-a pus în guvern oameni mai slabi ca el , ca să-i manipuleze. ..Eu , dacă Dumnezeu mă ajută și pot, o să stau cât de mult aici, aștept căderea guvernului”. Întrebat cine ar trebui să succeadă acest guvern, protestatarul explică: ”Nu știu, alt Guvern, chiar de la pSD , cu oameni capabili, sub nicio formă cei care au fost. Unul ca Serban Nicolae e pregătit  să vină la justitie. Vă dați seama ce ar urma să se întîmple cu unul ca el? .Psd ar trebui sa scape de oamenii ăștia.” Nu are încredere deloc ca abrogarea ordonanței 13  va rezolva vreo problemă și soluția CCR-ului l-a nemulțumit profund, pentru că, fără să judece pe fond judecătorii CCR au respins OUG 13 și astfel le-au dat apă la moară unora care spun că ar fi constituțională:  ” N-au intrat pe fond, că e abrogată…,  În Parlament dacă ei elimină 14, rămâne 13. Pentru că nu e considerată neconstituțională”. Mai spune și că asigurările lui Liviu Dragnea că ordonanța de abrogare nu va fi respinsă de Parlament nu au nicio valoare: ” Știți cum e asta?. E ceva de genul; Femeia care-și înșală mereu barbatul spune că n-a făcut-o, dar de fapt a doua zi o ia de la capăt .  Dacă e în sângele lui, aceea va face. El, (Dragnea nota red. ) de ce spune nu, de aia o va face.. Practic eu nu pot să plec din această piață .Acest loc e spațiul democrației Bistriței. e un mare cîștig al nostru, ne ascultă cineva, e un câștig enorm al democrației, și vorbim între noi, schimbăm idei. ..în primul rând strada nu va ceda până nu se limpezesc lucrurile.” este convins Vasile Man

 

Adolescenta care dă multora lecții de simț civic

Lorena A. e în clasa a 9-a la profilul informatică și are un simț civic cum greu găsești la vârsta asta. A venit singură de data aceasta, de regulă o însoțește la proteste fratele mai mare, și spune că părinții, care locuiesc în Galații Bistriței știu că participă la miting și îi împărtășesc opiniile. Chiar dacă de data aceasta nu prea are cu cine face conversație crede că e important să rămână în frigul pătrunzător, pentru că aici ”fiecare om contează”. Motivația ei: nu vrea să trăiască într-o țară în care ”hoția și corupția sunt  legale”, dar nici prin cap nu-i trece să plece când ajunge la maturitate. Crede că e important ca oamenii să rămână să protesteze, pentru că stingerea lor le-ar da apă la moară celor care guvernează și care ” ar putea face o hoție și mai mare decțt ordonanța”.

”Demisia e bună. doar sa nu fie praf în ochi ” spune  și Szocs Attila, care poartă pancarta atârnată de gât”. Nu e liniștit nici cu ordonanța 13 și se teme ”să nu fie cu promisiuni deșarte, povestea cu abrogarea, că așa le place lor, guvernanților. pun vorbe frumoase și apoi uită. Nu am încredere în acest guvern în continuare” În piață vrea să stea  oricât este nevoie.” mai spune Szocs Attila.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu