Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița-Năsăud pomenit de MADR într-un comunicat de presă la capitolul județe-codașe la controlul APIA. Bistrițenii au avut nevoie de detașare de personal din Vrancea și Dâmbovița

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR)  încearcă să liniștească temerile că subvențiile pentru fermieri pe 2016 nu vor fi plătite la timp, adică din martie 2017, temere care circulă prin presa de specialitate. MADR recunoaște că au fost probleme generate de nefinalizarea controalelor în teren, printre care și în Bistrița-Năsăud, ceea ce frâna încheierea campaniei pe 2015 și făcea imposibilă trecerea la următoarea campanie în toată țara.

APIA BN nu a făcut față numărului mare și complexității controalelor în teren și, pentru că situația devenise critică amenințând întreaga campanie, MADR a suplimentat personalul cu angajați ai APIA din județele care și-au încheiat treaba. Situația la finalul lunii ianuarie era critică în județele Alba, Sălaj, Caraș-Severin, Cluj , BN și Dolj care aveau o întârziere totală de 8174 ferme, potrivit Ministerului Agriculturii și situația s-a normalizat.

Bistrițenii se plâng că au avut eșantion de control uriaș, al 3-lea din țară

Sursa din Apia BN spun că situația este acum sub control, însă că a fost nevoie de un volum de muncă uriaș, deoarece  au fost obligați să controleze fermierii dintr-un eșantion de control, al treilea ca mărime și complexitate din țară. Practic a fost vorba de 3000 de fermieri, 1133 la control în teren, 1800 prin teledetecție, iar numărul mare a fost generat de foarte multele erori făcute atât din vina atât a funcționarilor cât și a fermierilor. ” Am avut un eșantion atât de mare din cauza erorilor, multe de identificare a parcelei”, explică un funcționar APIA BN.

Același comunicat dă asigurări că lucrurile au intrat în normalitate și odată cu introducerea tuturor rapoartelor de control  în sistem sunt în graficul calendarului de plăți. Ministerul mai are însă de trecut un hop, după ce a convocat o comisie bilaterală cu Comisia Europeană în 16-17 februarie din pricina unor probleme cu sprijinul cuplat din zootehnie. Practic Comisia Europeană a solicitat informații până la sfărșitul anului despre modul în care România a făcut acest plăți, iar ministrul Daea susține pentru Agroinfo.ro că fosta conducere a MADR a omis să le transmită, ceae ce ar ridica serioase probleme.

MADR susține că lucrurile sunt sub control iar calendarul plăților ar fi publicat deja pe site și este următorul:

1 martie – 15 mai 2017,  sesiunea de depunere/primire cereri unice
1 iunie – 1 iulie 2017, efectuarea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora și transmiterea eșantioanelor
1 iulie – 1 octombrie 2017, controlul la fața locului, pentru cererile unice de plată eșantionate la controlul în teren
15 octombrie  2017, plata avansului pentru campania 2017
1 decembrie 2017  – 31 martie 2018, plata regulară a subvențiilor aferente anului de cerere 2017

Share.

About Author

Lasă un comentariu