Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

INEDIT:Maratonistul Ștefan Sălăgean va fi unul dintre primii rangeri călare. Un ONG din BN lansează monitorizarea mediului cu rangeri voluntari

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alergătorul de rezistență va patrula călare pe sectorul comunei Bistrița Bârgăului pentru a monitoriza starea mediului, defrișările ilegale, depozitele improvizate de gunoi, starea cursurilor apelor în cadrul unui proiect al rangerilor-călare inițiat de Grupul de Acțiune Ruralis.

Este vorba de un program-pilot de monitorizare pe baza de voluntariat a stării mediului din județ, bazat exclusiv pe resursele proprii ale organizației și voluntarilor. O mare parte din informațiile culese de rangerii voluntari vor fi transmise în timp real unor aplicații de monitorizare a deșeurilor de tipul trash-out, fie instituțiilor statului cu atribuții de sancționare în domeniu gen Garda de Mediu, Apele Române, APM, jandarmerie, poliții locale ale primăriilor. Potrivit președintelui grupului Ruralis, Cristian Țetcu, inițiatorul proiectului contractul de voluntariat semnat cu rangerii presupune ca aceștia să patruleze de două ori pe săptămână în arealul lor, o medie de 2-4 ore și să monitorizeze tot ce înseamnă poluare, de la deversări ale fermelor ori a firmelor de substanțe în albia râurilor, activități ilegale sau necorespunzătoare ale balastierelor, deversări de gunoi sau depozite, defrișări, braconaj piscicol. ”Treaba rangerilor călare nu este însă să intervină, ci să semnaleze prompt autorităților neregulile”, explică Cristian Țetcu pentru Bistrița Express.

Deocamdată programul este în faza de recrutare a rangerilor călare, iar într-o primă fază de înscrieri, care se încheie în 31 martie se caută voluntari pentru Valea Someșului, Bistrița Ardeleană, Valea Budacului, Șieu, dar și sau afluenți ai acestor cursuri de apă. Prima etapă de înscrieri este activă până în 31 martie 2017. Sunt căutate în special persoane care au cai, însă pentru cei care știu să călărească și dispun de condiții pentru îngrijire Grupul Ruralis pune la dispoziție, prin intermediul unui contract caii pentru serviciul voluntar. Ruralis pune la dispoziție din resurse exclusiv interne și echipamentul de monitorizare.

Va patrula pe trasee și o rangeriță

Deși programul a fost lansat în urmă cu câteva zile deja s-au găsit rangeri –călare pentru câteva areale. Pe lângă profesorul de sport-maratonist, Ștefan Sălăgean , există un viitor ranger la Șieu Odorhei, iar la Șanț Ruralis este pe punctul să semneze contract cu o profesoară care își dorește să devină rangeriță. Și la Tărpiu există un candidat foarte serios, iar în discuții avansate sunt cei de la Ruralis și pentru comuna Mărișelu.

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu