Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Ionuț Simionca îngrijorat de prognoza Comisiei Europene privind creșterea economică

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Comisia Europeană a dat ieri peste nas Guvernului Grindeanu în privința creșterii economice, inclusiv cu date de prognoză oficiale, după ce anterior diferiți oficiali europeni și-au arătat rezervele privind cifrele creșterii economice pe care se bazează bugetul pe 2017  a României.

Deși este printre cele mai mari cifre anticipate de  creștere economică din UE , cifrele europene nu sunt nici în varianta optimistă aproape de ceea ce ce anticipase  Guvernul și pe care și-a bazat proiectul bugetar. Chiar și un 4,4% creștere economică nu înseamnă 5,2 % cifrele indicate peste noapte de Institutul Național de prognoză a României și pe care este construit bugetul. Deputatul PMP Ionuț Simionca se declară îngrijorat de situație. Într-o postare pe facebook atrage atenția cât de serioasă e situația atât în privința cifrelor din ”povestea Economică a Guvernului ” cea cu creșterea economică, cât și în privința deficitul bugetar care are toate șansele să treacă peste cota de deficit de 3% negociată cu UE: ”Comisia prognozează o creștere a deficitului bugetar de 3,6% față de prognoza de deficit pe care s-a construit bugetul României, respectiv, de 2,98%. Acest raport este dovada clară că, pentru Uniunea Europeană, Guvernul PSD – ALDE nu este un partener serios din punct de vedere economic, lucru care se va traduce printr-o mai mare precauție din partea Uniunii și a partenerilor internaționali cu privire la stabilitatea macroeconomică a României” Creșterea deficitului la peste 3%, pentru 2017, și la aproape 4% pentru 2018, cum prognozează Comisia, va genera, cel mai probabil, o nevoie de împrumut pe piețele internaționale din partea României în următorii ani. Cum, însă, Uniunea Europeană și partenerii internaționali nu au încredere în stabilitatea economică a României, aceste împrumuturi se vor face la un cost mai mare decât până acum. Cine va plăti această diferență de cost? Nu Grindeanu, nu Dragnea, ci românii de rând, plătitorii de taxe.este scenariul avansat de deputatul bistrițean, care mai spune și că ”Trebuie să le dejucăm planul lor iresponsabil prin care își bat joc de stabilitatea economică a țării!”.

Nu e clar dacă președintele va promulga legea bugetului

Pe de altă parte președintele Klaus Iohannis, care a avut astăzi discuții pe buget cu premierul Sorin Grindeanu și cu ministrul finanțelor și-a exprimat la finalul întâlnirii îmgrijorarea față de cifrele bugetare :”Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament — sunt credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde — care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului.. În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat” a declarat astăzi președintele Iohannis care nu a luat încă o decizie dacă să-l promulge sau să-l retrimită în Parlament.

Share.

About Author

Lasă un comentariu