”Mărturisesc. Sunt corporatist! Parte din aceste monstruozități numite multinaționale”. Așa începe bistrițeanul Mihai Lucian Bălan, director zonal de vânzări într-o multinațională postarea publicată ieri pe pagina sa de socializare, o replică acidă la aberațiile care au circulat în spațiul public despre companiile din România și teoriile conspiraționiste.Bălan , care a fost și directorul de campanie al USR Bistrița-Năsăud și este capul limpede al organizației vine în postarea-mărturie și cu un ghid de folosire a multinaționalelor pentru cei care nu au treabă cu viața de corporatist. Au interzis la lectură toți cei care cred în teorii conspiraționiste, pentru că citesc degeaba:
”Dragii mei compatrioți, vă înșir o serie de banalități, pe care, vă rog eu, nu le citiți dacă sunteți convinși de existența agenturilor străine, teoria complotului, influențele psihotronice de șapte wați, fondurile soroșiste și, în general, de ideea că toți ăia au o treabă cu noi!
Din partea multinaționalelor și a angajaților acestora:
– salariile de 2-3000 de roni sunt mici sau mari (las la aprecierea voastră), dar pe măsură sunt și taxele aferente. Pentru că-s trecute toate pe fluturaș, nicicum nu vor străinii ăștia să plătească la negru;
– angajații-s ca niște castori cu trunchiu-n cătare, sunt răi și-ai dreacu’ în producție. De ce? Pentru mai mulți bani = bonusuri. Si ălea taxate și impozitate. Ca să afli cât încasează (nesimțit de-a dreptu’!) un corporatist, trebuie să aduni toate câștigurile dintr-un an și să împarți la 12”.
Despre proteste: ”cei care nu își fac treaba și dorm ca și Goțiu în Parlament, aud refrenul „zboară puiule, zboară!”
Și Bălan continuă în același stil: ”- 6000 roni medie lunară e mult? Mult, nesimțit de mult! 2 concluzii: 1) un venit net lunar mediu la nivel de middle position (pe românește: o poziție ierarhică nici prea-prea, nici foarte-foarte) și destul de mic în comparație cu alte țărișoare mai la vest; 2) statul colectează 4500 de roni PESTE cei 6000 ad-labam! Eh, câți pensionari beneficiază? Câți bugetari? Câți pacienți? Parcă altcumva sună…
– toate corporațiile care se respectă țin pe lângă ele fundații non-profit pentru copii, bătrâni etc., plus derulează programe anuale de responsabilitate socială în comunitate (gen dotări cu aparatură medicală, mobilier, plantări de arbuști)
– pe lângă faptul că plătesc în țară câteva sute de mii de creiere capabile, care ar șterge-o scurt dincolo dacă ar pleca investitorii străini, multinaționalele aduc și țin în viață firmulițe mai mititele, care lucrează pentru ele. Doar nu aveți impresia că tanti Leana care dă cu mopu’ e angajată direct la corporație. Nu, e în leasing de personal via o firmă mai mică.
– orice corporație face biznis în România pentru profit. Noi toți suntem niște cifre și statistici pentru managerul regional, căruia nu-i pasă de politica mioritică, de trimis oameni la manifestații etc. Dimpotrivă, are tot interesul ca oamenii să fie odihniți fizic și mental a doua zi. Altfel, cei care nu își fac treaba și dorm ca și Goțiu în Parlament, aud refrenul „zboară puiule, zboară!”
– profitul multinaționalelor este impozitat după cum zice legislația românească. Adică legile făcute de ai noștri aleși! Gulerele albe îl maschează pentru ca le permit românii. Nu pot face mișmaș-uri care ocolesc legea, pentru că sunt auditate anual. Pentru listarea la bursă, pentru valoarea acțiunilor, pentru ROI, ROA și alte englezisme, contează doar ce zice auditul! Să vă iasă din cap ideea că multinaționala exportă ilegal profitul. Dimpotrivă!
– corporația plătește bine angajatul ca să nu fure, ca să îl stimuleze, ca să aibă productivitate. Importă și dezvoltă civilizația plus progresul în obiceiurile angajaților!
-Pentru foarte mulți este imposibilă adaptarea la noile principii „capitaliste”, de unde și actualul conflict din stradă. Intre generații, risc să afirm!-
Din partea românilor care își iubesc țara și bogățiile și neamul:
– nu ne-a obligat nime’ să ne cerem în UE. De bună voie am intrat, așa că-i musai sa jucăm după cum cântă regulile de la Bruxelles; cui nu-i convine, poate liniștit emigra în Canada
– am profitat la maxim de ocazia de a munci pe bani mai mulți, care pe unde prin Europa. Nu știu zău cum era nivelu’ de trai, dacă nu intrau, an de an, banii „de dincolo”
– poate că e bine ce au făcut ucrainenii și albanezii cu interzicerea exportului/tăierilor de lemne, dar ei nu-s în UE. O fi bine, o fi rău?
– poate că e bine că s-a stopat exploatarea de la Roșia, dar sperăm să nu ne ardă la buzunar pe la curțile de arbitraj internaționale, în funcție de ce au semnat ai noștri. Apropos, înjurăm la greu Bechtelu’, dar uităm că un contract e semnat de două părți!
– ne vindem pe doi lei, atât ca angajați, cât și ca parteneri. Nu suntem creativi, nu avem o evaluare corectă a brand-ului propriu;
– avem impresie bună despre noi ca indivizi, dar nu știm să funcționăm în echipă. Mai grav, suntem pe ultimele locuri în statisticile europene, începând cu capitolul educație. Furnizăm indivizi capabili, pe care sistemele corporatiste îi fructifică la maxim. A se citi excepții.
– aspectul cel mai grav: nu suntem vizionari, nu planificăm pe termen lung. Proiectele românilor, atât ca indivizi, cât și ca instituții, sunt de tipul „ce fac mâine, nu poimâine”
– pentru foarte mulți compatrioți este imposibilă adaptarea la noile principii „capitaliste”, de unde și actualul conflict din stradă. Intre generații, risc să afirm!
Și în final, după atâta muștruluială, Mihai Bălan dă și câteva sfaturi mucalite: ”
Nu vreau să intru în alte detalii, dragii mei români, vreau doar să vă spun: Fiți ambițioși ca RDS-ul, fiți creativi ca trupa Zurli și luați exemplu de la IT-iști atunci când vă vindeți profesional! Altminteri, cât mai realiști..”.
Un comentariu
Interesantă deversare de propagandă ieftină. Dar mai și minte băiatul ăsta, nu doar spune basme de adormit prostimea. Multinaționalele nu exportă profitul, nu fac evaziune fiscală? Iaca anul trecut ce declara șeful ANAF. Și era din partea guvernului tehnocrat:
http://m.zf.ro/companii/ionut-misa-anaf-identificat-miliard-euro-scos-tara-preturi-transfer-exportul-profit-face-achizitii-supraevaluate-pachete-salariale-nejustificate-onorarii-milioane-euro-avocati-consultanti-15527756