Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cu domeniile.ro la fisc. Numele proprietarilor va ajunge pe mâna ANAF-ului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un protocol anunțat ieri între Institutul de Cercetare în Informatică(ICI) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va da acces fiscului la baza de date cu proprietarii domeniilor.ro. Aceasta înseamnă că ANAF-ul va avea la dispoziție datele de identificare ale proprietarilor. Fiscul susține, printr-un comunicat de presă că va folosi informațiile pentru ”îndeplinirea atribuțiilor care îi revin privind colectarea veniturilor și prevenirea și combaterea evaziunii și fraudei fiscale”.

Protocolul presupune  colaborarea  în vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI București ale deținătorilor domeniilor cu extensia .ro, înregistrate în serviciul RoTLD (www.rotld.ro), a anunțat ieri ANAF.

Protocol cu semne de întrebare

Nu e foarte clar ce ținte vizează ANAF-ul , însă cel mai probabil ar fi vorba despre site-urile de vânzări, magazinele online, cele de jocuri, în general marii jucător. Consultantul Cristian Munthiu crede că sunt vizați cei mari, probabil de la o anumită sumă încolo, pentru că ANAF nu are nici personalul necesar, nici timp să se focalizeze pe toate mărunțișurile. ” Dar nu se știe niciodată ce vor oamenii ăștia. Oricum mă întreb ce vor face cu cei care au domenii cu alte extensii decăt cele .ro, pentru că acelea nu sunt gestionate de ICI. De exemplu domenii.eu sau altele. Cred că e mai degrabă o acțiune de genul <hai să ne facem de lucru> decât ceva serios”.

În  Parlament există  în dezbatere un proiect  de lege care stipulează că datele de contact ale persoanelor fizice ce dețin domenii web să nu poată  fi prezentate public fără consimțământul acestora. Proiectul a fost respins de senatori, scrie profit.ro, ;i se afla în Camera Deputatților după ce Guvernul a scris în avizul transmis  că o astfel de măsură încalcă normele Uniunii Europene.

În prezent aceste date ale persoanelor fizice nu sunt dezvăluite grație Legii protecției persoanelor și a datelor cu un caracter personal. Doar deținătorii de domenii web persoane juridice pot fi aflați de către publicul larg.

Share.

About Author

Lasă un comentariu