Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Gropile de gunoi nesigilate duc România la Curtea Europeană de Justiție. Pe hârtie Bistrița-Năsăud are unul dintre puținele depozite de deșeuri conforme

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Comisia Europeană a anunțat miercuri printr-un comunicat de presă că acționează în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru neîndeplinirea obligației de a-și închide 68 depozitele municipale de deșeuri neconforme din toată țara. România era obligată printr-o Directivă 1999/31/EC. să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până iulie 2009.

Înainte să treacă la fapte Comisia a avut mai multe intervenții prin care îi cerea statului român să se conformeze. Ultimul, din septembrie 2015, solicita autorităților române să măsuri în privința 109 situri necontrolate care, desi nu mai erau utilizate, continuau sa reprezinte o amenințare pentru sanatatea umană si pentru mediu.
Ministerul Mediului s-a apărat susținând că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor aparține administrațiilor locale sau județene și că sancțiunile ar trebui impuse acestora, De altfel Ministerul a și impus de anul trecut taxa la depozitare pe tona de gunoi .
Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru că autoritățile nu au reușit să închidă zeci de depozitele municipale de deșeuri neconforme. Acestea ar fi doar penalitățile, pentru că potrivit Hotnews, România ar putea fi obligată la plata unei sume forfetare, stabilită la 1,740 milioane de euro, cât și a unor penalități achitate periodic

Datele oficiale ale Agenției Naționale de Protecția Mediului  arată că, la ora actuală, un număr de 35 de județe, printre care și Bistrița-Năsăud, dețin sisteme integrate pentru deșeuri, însă numai într-unul singur acesta și funcționează.

Pe hârtie depozitul de la Tărpiu e conform, însă colectarea selectivă este încă un deziderat. Bistrița are însă probleme cu gropile nesigilate. În Bistrița, pe Valea Boilor un vechiul depozit amenajat temporar e un adevărat focar de infecție, însă el nu apare în scripte.

Share.

About Author

Lasă un comentariu