Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Picură din nou cu bani în conturile fermierilor bistrițeni. E vorba de sumele din ajutoarele tranzitorii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fermierii bistrițeni primesc și ei săptămâna aceasta ceva bani în conturi. Deja primele sume din ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) dar numai pe culturile din teren arabil sunt în conturi, sau urmează să intre în aceste zile  Pe listele autorizate direct de APIA centrală sunt și mulți agricultori bistrițeni, potrivit unor surse de la nivelul  Agenției de Plăți Bistrița-Năsăud.

Este vorba însă doar de plățile suplimentare pentru culturi în teren arabil, care anul acesta nu depășesc 18 euro/hectar, o sumă mai degrabă simbolică. Sunt vizați cei care au culturi de grâu, porumb, cartofi, legume, însă în teren arabil, mai puțin sfeclă, pentru care se acordă alt gen de ajutoare tranzitorii. În județ, sume ceva mai consistente din aceste ajutoare primesc agricultorii din zona de câmpie cu suprafețe comasate.

Anual ajutoarele se reduc cu 5 % și dispar din 2020

Ajutorul național tranzitoriu pentru vegetal și sectorul animal se acordă din fonduri ale statului român ca o compensație pentru subvențiile mult mai scăzute pe care fermierii români le câștigă față de ceilalți din UE. România a păstrat aceste sume prin acordurile cu UE, însă s-a angajat să le diminueze anual cu 5% până în 2020, când s-a angajat să nu le mai acorde. Anul trecut de pildă subvenția pentru vegetal era de 19,9 euro la hectar, în timp ce acum e doar 17,7 euro.

 

Sursă foto: Cuget Liber

Share.

About Author

Lasă un comentariu