Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Clasicii lăsați la mâna profesorilor în noua curriculă de română. Deputatul Cristina Iurișniți îi cere explicații ministrului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Programa școlară pentru literatura română  de gimnaziu a anului școlar viitor pune accent pe comunicare, dar lasă la latitudinea profesorilor ce texte aleg să studieze cu copiii. E o schimbare majoră, chiar dramatică  pe care curricula nouă o introduce. Practic elevii din clasele gimnaziale nu vor mai fi obligaţi să citească operele scriitorilor clasici, iar profesorul poate propune în schimb texte din literatura universală. Motivul schimbării? Noua generaţie de elevi ar înţelege cu greu scrierea de la începutul secolului al XIX-lea şi nu mai gustă plăcerea cititului, spun reprezentanții Ministerului Educației.

Dacă profesorul vrea, poate renunța la autorii clasici și să opteze pentru texte din aceeași categorie semnate de contemporani.  Punerea între paranteze a clasicilor literaturii române este un risc serios, avertizează profesorii și criticii literari citați de Digi 24:

„Cineva s-a gândit că trebuie schimbată perspectiva asupra limbii şi atunci nu mai vorbim de literatura, clasici, ci vorbim de comunicare (….)Sunt 11 tipuri de comunicare (…) şi literatura e pe locul 9 şi e un tip de comunicare. E o prostie. Îndeplineşte doar o parte dintre condiţiile comunicării. Comunicarea trebuie să fie clară. Literatura, dimpotrivă, e o artă a ambiguităţii, a echivocului.” avertizează criticul literar Nicolae Manolescu.

Ministrului i se cere regândirea curriculei  pentru română

Deputatul Cristina Iurișniți, profesor de limba franceză, dar și de literatură română îi cere într-o interpelare ministrului educației Pavel Năstase explicații pentru perioada scurtă în care s-a aflat în dezbatere curriculumul pentru limba și literatura română pentru gimnaziu și să regândească alături de experți toată schimbarea curriculară.

Deputatul bistrițean membru al comisiei de învățământ a Camerei Deputaților a sesizat greșeli grave în schimbările curriculare,  chiar ”precaritatea actualului proiect pus în dezbatere publică” și îi cere ministrului regândirea și revizuirea din temelii a noii programe. Interpelarea trimisă ministrului , care se bazează inclusiv pe puncte de vedere primite de la asociații profesionale ale profesorilor de specialitate îi cere precizări suplimentare referitor la următoarele probleme: ”.La nivelul activitatilor de învățare şi evaluare se remarca un dezechilibru care a generat una dintre cele mai profunde crize ale învățământului de azi, când programele de evaluare au înlocuit programele disciplinei! explică Cristina Iurișniți care propune regândirea raportului dintre competenţele specifice, conţinuturi, strategii şi criterii de performanţă din perspectiva integrării domeniilor de studiu: comunicare, construcția comunicării și lectură”.

Se știe puțin în spațiul public de schimbarea programei

Apoi Cristina Iurișniți remarcă: ”La nivelul conţinuturilor, proiectul nou deschide graniţele disciplinei prin integrarea unor elemente din alte arte sau domenii de cunoaştere. Însă imaginea de ansamblu a disciplinei este grav afectată de clasificări compozite, de incoerenţe terminologice, de lipsa unei viziuni corecte asupra procesului de lectură, de absenţa interpretării din ecuația lecturii, de diminuarea rolului textului literar sau de redistribuirea, incorectă din punct de vedere ştiinţific şi al progresiei învăţării, a anumitor conţinuturi pe an de studiu”.

Deputatul bistrițean continuă seria observațiilor din interpelarea depusă astăzi la adresa ministrului : ”. Renunţarea la studiul speciilor literare va duce la scăderea interesului pentru lectură, fiindcă profesorul nu mai poate cere elevului să citească integral un roman, de exemplu, întrucât va fi nevoit să se rezume la fragmentul din manual”. Cristina Iurișniți așteaptă răspunsul Ministerului și până atunci solicită cere prelungirea dezbaterii publice, în condițiile în care cei interesați au aflat foarte puțin sau chiar deloc despre aceste schimbări majore.

Sursă foto: TOTN.ro

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu