Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Peteleu acuză: La sensul de 1 milion de euro până și proiectarea e mai scumpă decât amenajarea propriu-zisă. Cum ar trebui să arate varianta optimă

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consilierul local PNL Ioan Peteleu desființează soluția tehnică aleasă de primarul Bistriței pentru sensul giratoriu pe care intenționează să-l construiască în zona Tărpiu-Drumul Cetății și într-un comunicat de presă acuză municipalitatea că se hazardează în costuri nejustificate. Fostul viceprimar liberal susține că din costul prezumat total de 1 milion de euro, amenajarea sensului costă doar 2,3%. Restul sunt costuri cu devierea unor rețele electrice,  proiectare, construirea unui podeț și amenajarea de șantier: ”Doar că, soluția propusă de primar este una nejustificată din punct de vedere al costurilor pentru că, din totalul de 914668 euro, sensul în sine costă 21141 euro, adică 2,3%! Aberant, nu? Până și proiectarea costă mai mult, adică 38823 euro. Ori cum să faci o investiție la care proiectarea costă mai mult decât investiția în sine?

Desigur, se pune întrebarea, ce reprezintă celelalte cheltuieli? Ei bine, 184335 euro (20%) costă un podeț iar 589630 euro (65%) costă devierea unor rețele electrice, restul fiind cheltuieli de organizare de șantier, diverse și neprevăzute, asistență tehnică. De ce să faci aceste cheltuieli pentru un sens de 21141 euro? Vorba aia, prietenii știu de ce!” acuză Peteleu.

SOLUȚIA lui PETELEU

Consilierul liberal reclamă și că studiul de fezabilitate aprobat în ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută  nu respectă cadrul legal, nu are o analiză cost-beneficiu, nu are propuse cel puțin două scenarii și multe alte aspecte de acest fel :” Mai mult, nu se știe cine este proprietarul centurii în acest moment și nici cine este beneficiarul proiectului: Municipiul Bistrița, Direcția de Servicii Publice, sau altcineva. Totuși, documentația a fost aprobată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, de parcă totul era perfect. Peteleu care a propus în ședința de Consiliu Local amânarea proiectului și găsirea unor soluții tehnice mult mai ieftine și mai simplu de realizat ”ca de exemplu o insulă care să aibă reglementările de circulație specifice sensurilor giratorii, așa cum este cazul intersecției de la Dej (Bistrița, Baia-Mare, Cluj).” dar fără succes în fața plenului dominat de majoritatea PSD-ALDE.

Consilierul PNL propune în schimb o altă soluție tehnică, despre care spune că ține cont de nevoile zonei și de cheltuirea chibzuită a banului public: vezi foto sus  soluția Ioan Peteleu versus soluția Crețu (planșă jos)

Peteleu a fost extrem de critic și în privința studiului de fezabilitate pentru Aquapark adoptat în aceeași ședință de Consiliu Local și pentru care au fost prezentate mai multe variante de cost de la o comisie la alta și apoi în plen, așa cum a fost cu multe din investițiile majore ale municipalității pe care le consideră hazardate:” Pârtia de schi fără zăpadă, bazinele de înot din deal, podul „trambulină” care nu duce nicăieri, cușca veverițelor și multe alte aberații caracteristice primarului Crețu sunt practic niște investiții fără sens. Ele nu fac altceva decât să îndatoreze orașul și implicit pe cetățenii acestuia pe mulți ani de acum înainte, fără a le aduce bunăstarea pe care toți și-o doresc”.

 

 

 

Share.

About Author

3 comentarii

  1. Varianta lui Peteleu e mai realista, cu cateva specificatii : 1) aceasta varianta nu exclude, in totalitate, devierea de cabluri ; 2) fasia din sens ar trebui sa fie mai scurta, in amonte, pentru a permite tirurilor si autobuzelor ce urca pe str, Drumul Tarpiului sa vireze pe pod ; 3) pentru intrarea in sens, din str.Drumul Tarpiului, ar trebui sa se faca pe un pod nou, construit in imediata vecinatate a celui vechi, in aval.

  2. EU pun pariu ca Cretu o sa mearga pe solutia scumpa… Acolo e de muls. La o varianta ieftina nu pot sa imparta comisioanele.

Lasă un comentariu