Cu mai bine de un sfert dintre angajați necalificați în ponderea contractelor de muncă, județul Bistrița-Năsăud figurează în fruntea unui top pe județe al necalificaților, conform unui studiu al PIAROM (Asociația Patronatelor Investitorilor Autohtoni din România). Muncitorii necalificați reprezintă o pondere de 25,34 % din totalul forței de muncă, înregistrată cu contracte în Bistrița-Năsăud, relevă studiul PIAROM, fiind urmați de Bihor cu 24,3% necalificați și Covasna cu 23 de procente. De reținut că Teleormanul figurează în topul angajatilor necalificați cu o pondere de 20 % din contracte.
La polul opus, cei mai puțini necalificați se înregistrează în București (doar 8,25 %) necalificați din totalul angajaților, Dolj (9,44% ), Iași (9,50), în timp ce Clujul are o pondere de doar 11,22 % necalificați în ponderea totală a angajaților, potrivit statisticilor din 2016 ale PIAROM.
Interesant este că în topul meseriilor din Bistrița-Năsăud, ilustrat chiar în sinteza Studiului Piarom dat publicității recent conduc muncitorii necalificați în prelucrarea și asamblarea pieselor, care au încheiate 4626 de contracte de muncă, cele mai multe din totalul contractelor din județ. Pe locul trei la numărul de contracte figurează tot muncitorii necalificați, de data aceasta în industria de asamblare produselor solide și semisolide (1527 de contracte de muncă). Pe locul doi în acest clasament al contractelor de muncă sunt șoferii mașinilor de mare tonaj (2229 de contracte), iar vânzătorii sunt pe locul 4 cu 1552 contracte în Bistrița-Năsăud.
IT-iști să-i numeri pe degete în BN
În total în România în munca necalificată lucrează mai bine de o jumătate de milion de oameni, și sunt 14 ocupații care au fiecare peste 10000 de necalificați.
La polul celălalt, adică al meseriilor cu un grad înalt de calificare și cu o mare productivitate a muncii sunt trecuți profesioniștii din industria softwer-ului, adică programatori și analiti asimilați. Prin comparație județul Bistrița Năsăud are doar 116 specialiști cu contracte de muncă, în timp ce Clujul sare de 8650 de contracte de muncă pentru programatori it. (http://www.piarom.ro/wp-content/uploads/2016/11/Prezentare_v3.pdf?x44818
Zeci de mii de ingineri și medici dispăruți din sistemul contractelor
Același studiu arată pentru 2017 o tendință de scădere a numărului salariaților cu studii superioare și o creștere a acelora cu studii generale (cu 8,5 %) tendință apreciată de autorii studiului drept îngrijorătoare. În ultimii doi ani a crescut numărul muncitorilor necalificați în industria extractivă, construcții, industria prelucrătoare și transporturi, cu 48.603 de contracte noi, a Lucrătorilor în domeniul vânzărilor și aConducători de vehicule și operatori la instalații și utilaje mobile , cu 23000 în plus. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate la nivelul grupelor de ocupații cu nivel ridicat de calificare: Specialiști în domeniul științei și ingineriei , mai puțin cu 26000 de contracte și specialiști în domeniul sănătății , cu 8400 de contracte în minus în doi ani.
sursă foto: agora md.