Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

DOLHA: legea produselor românești în supermarket-uri își arată utilitatea. Despre colegul Sighiartău care a criticat-o că nu e liberală: ar trebui să se documenteze înainte să vorbească prostii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Inițiator al legii care impune 51% produse românești în supermarketuri fostul deputat Stelian Dolha spune că legea, chiar și aplicată parțial, își arată efectele pozitive. Dolha spune că deja mai mulți producători din Bistrița-Năsăud au ajuns cu produsele pe rafturile hipermarket-urilor  ca efect imediat al acestei legi: ”S-a intrat foarte greu până la această lege și dacă îi intrebați pe producatori o să vă  spună că s-au bătut de zeci de ani să intre și n-au reușit, iar dacă astăzi au produse listate în supermarket-uri este și pentru că aceasta lege a obligat pe marii retaileri să aibă produse românești. Faptul că astăzi mai mulți producători bistrițeni se află pe rafturile supermarket-urilor e categoric un mare plus” a explicat Stelian Dolha într-o emisiune la ASTV. Dolha a mai adăugat și că știe cel puțin 5 producători autohtoni care au beneficiat de efectele legii, dar că sunt mult mai mulți. Un alt avantaj pe care legea l-a impus a fost eliminarea taxelor de raft, ceea ce cu toată replierea ulterioară a supermarket-urilor a scos producătorii dintr-o poziție dezavantajoasă, crede fostul deputat.

Partea română trebuie să se lupte pentru lege

Stelian Dolha spune că reprezentanții statului român trebuie să se lupte până în pânzele albe pentru această lege, cu toată procedura declanșată de Comisia Europeană: ”belgienii își protejează produsele autohtone, majoritatea europenilor o fac, trebuie să o facă și românii. Aceasta nu  înseamnă că nu sunt prevederi care pot fi modificate sau ajustate și care au ajuns în textul legii în urma modificărilor făcute în comisii” explică deputatul, care se referă inclusiv la unul dintre paragrafele care impun supermarket-urilor să organizeze standuri cu produsele românești : ” chiar dacă sunt supermarket-uri care o fac,aceasta nu înseamnă că trebuie obligați” este părerea fostului deputat din Comisia pentru Agricultură.

De altfel acesta ține să remarce că legea nici nu menționează explicit ”produse românești”, așa cum e cunoscută în media, ci vorbește despre ”produse alimentare din lanțul scurt” :  ”chiar  pe parcursul adoptării legii a existat o prevedere care limita lanțul scurt la o anumită distanță, 200 de kilometri de exemplu. Asta însemna ca niciodată produse de la noi să nu poată ajunge în supermarket-urile din București. Așa că am înlăturat  distanța din definiția lanțului scurt ”, argumentează Stelian Dolha. El spune că s-a știut întotdeauna că legea va întîmpina opoziție serioasă. ” E ciudat ca a fost votată în Parlament undeva în iunie și sesizarea împotriva ei la CE s-a făcut cu o lună înainte”. Dolha mai spune și că are încredere că actualul ministru Petre Daea nu va ceda, cu atât mai mult cu cât în calitate de membru al comisiei de agricultură în fosta legislatură a susținut și votat legea: ” ministrul care mi-a fost coleg a susținut legea pe când era deputat, i-am și mulțumit atunci pentru asta”, spune Dolha.

Cât despre criticile pe care președintele interimar al PNL Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău  le-a adus legii într-un interviu pentru o publicație centrală (Adevărul Live) când a spus că nu e liberală și că deputații PNL au greșit că au susținut asemenea lege, Dolha a declarat că Sighiartău nu știe ce vorbește: ” dacă el se numără printre cei 5% din tinerii care au primit de-a gata totul, nu înseamnă că restul nu trebuie să muncească din greu pentru o asemenea situație financiară. Legea este pentru  producătorii români, pentru cei cu inițiativă și spirit întreprinzător, pentru a nu le fi puse piedici suplimentare. Cum să nu fie liberală?” Dolha s-a arătat surprins și că Sighiartău a tăcut mâlc la  conferință de presă de la Bistrița de săptămâna trecută pe care a susținut-o alături de  europarlamentarul Daniel Buda, când acesta a declarat că românii trebuie să se țină cu dinții de această lege în fața Comisiei Europene și că atunci,  n-a mai avut curajul să spună că legea n-ar fi liberală.

Share.

About Author

Lasă un comentariu