Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

AMENZI uriașe pentru etichetele mincinoase. Un proiect de guvern se adaugă celor două legi de anul trecut care sancționeaza etichetarea

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un proiect lansat în dezbatere publică pe site-ul guvernului introduce sancțiuni care pot ajunge până la 50000 de lei pentru etichetări sau prezentări mincinoase a produselor vândute în magazine sau online. Amenzile pot viza atât producătorul cât și vânzătorul, în cazul în care acesta din urmă știe că informațiile de pe etichete sunt eronate.

De constatarea informațiilor eronate și aplicarea amenzilor se vor ocupa, în funcție de felia fiecăruia ANPC, Ministerui Sănătății, Ministerului Agriculturii și Dezvotării Rurale și Autoritateă Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Dacă sunt induși în eroare consumatorii, amenda va ajunge la 50.000 de lei

Pentru inducerea în eroare a consumatorilor amenzile vor fi cuprinse, conform proiectului de guvern între 5.000 și 50.000 de lei. Sunt considerate inducere în eroare tipărirea datele neconforme  în privința valabilității produselor, a țării de origine sau a locului de proveniență, a metodei de fabricație sau producție. Și tot așa se numește în textul Executivului  și atribuirea fictivă de efecte sau proprietăți alimentelor, pe care acestea nu le au în realitate.

Atunci când informațiile de pe etichete nu sunt precise, clare sau ușor de înțeles producătorul riscă amenzi. Așa cum e candidat sigur la amenzile de zeci de mii de lei dacă atribuie, fără dovezi certe, produselor proprietăți de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane.

Alergenii, țara de origine, condiții de păstrare-informații obligatorii

Alimentele trebuie să aibă, pe etichetă sau pe ambalaj  informații obligatorii:, lista ingredientelor, alergenii, cantitatea netă a produsului ori a anumitor ingrediente, valabilitatea, condițiile de păstrare, țara de origine. Iar aceste informații trebuie să fie trecute într-un loc vizibil pentru a fi ușor de văzut și de citit. Acestea nu trebuie să fie ascunse, trunchiate sau separate prin alte reprezentări scrise sau imagini, de exemplu, amenzile pentru nerespectare sunt  cuprinse  între 1.000 și 10.000 de lei.

Lipsa indicațiilor care să permită identificarea lotului din care fac parte alimentele este obligatorie, iar indicarea lotului va trebui să fie precedată de litera „L”, însă numai dacă nu poate fi observată cu claritate.

Online-ul se supune acelorași rigori

Magazinele online care nu oferă informațiile obligatorii ale alimentelor la vânzarea acestora riscă și ele amenzi. Informațiile obligatorii despre produsele alimentare preambalate (exceptând valabilitatea) trebuie să fie puse la dispoziția cumpărătorilor în prealabil și să apară, practic, pe site-ul magazinului online, dar și la livrare.

Alte legi ale etichetării își produc deja efectele

Deocamdată etichetarea laptelui a fost reglementată printr-o lege adoptată anul trecut 88/2016. Legea a fost adoptată pentru a pune la curent consumatorii cu laptele și produsele lactate pe care le cumpără, după invazia laptelui de import. Pe etichetele acestor produse trebuie menționată proveniența laptelui, dar și în ce procent este produ natural, sau lapte praf și amelioratori. Tot anul trecut a fost adoptată o altă lege pentru etichetarea produselor din carne.

Noile reguli ale etichetării propuse  sunt deocamdată în dezbatere publică și pentru a intra in vigoare vor trebuie votate în Guvern și vor trebui sa facă obiectul unei ordonanțe sau proiect de lege al Executivului.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu