Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

GREU DE DEMIS: un fost subprefect încasează lunar peste 4000 de lei de la Guvern chiar dacă și-a pierdut funcția acum 7 ani

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pentru un mandat de subprefect de Bistrița-Năsăud, care a durat exact un an, între martie 2008 și martie 2009 un înalt funcționar public continuă să încaseze lunar mai bine de 4000 de lei salariu de la Guvernul României .N-are nici-un fel de atribuții clare, nici birou și nici program, însă statul român îi plătește de 7 ani încoace, lună de lună, un salar de ministru și-i decontează deplasările la București sau oriunde sunt organizate întâlniri ale  Corpului Inspectorilor Guvernamentali.

Radu Moisil Tămășoi este oficial inspector guvernamental, funcție în care a ajuns doar pentru ca guvernul Boc ( el a fost uns subprefect de  Tăriceanu) să-și poată numi în martie 2009 pe altcineva în funcția de subprefect de Bistrița-Năsăud. În situația lui de bugetar de lux, fără atribuții clare sunt zeci de foști prefecți și suprefecți care n-au fost demiși, ci conform limbajului oficial au fost ”mobilizați în corpul inspectorilor guvernamentali”, o structură complet inutilă înființată doar pentru ca România să arate în fața UE că și-a depolitizat funcțiile publice.

Funcția- o parcare pentru prefecții de care Guvernul vrea să scape

În realitate din zecile de ”foști” doar accidental a mai ajuns cineva în funcțiile din prefecturi. După numirea ca inspectori guvernamentali premierii sau miniștrii le stabileau atribuții. Acestea erau însă doar formale, iar titularii posturilor se întorceau în județele lor și teoretic inspectau gropile din asfalt, supravegheau protecția civilă sau terenurile agricole. Gheorghe Tuță, subprefect al județului Bistrița-Năsăud până în martie 2008 când în locul lui a fost numit Tămășoi spune că a rezistat doar o lună în funcția de inspector guvernamental și a demisionat când a realizat că nu i se dă nimic de făcut: ”Mi s-a părut jenant un pic. Dacă s-ar fi dat atributii clare, să ai relevanța muncii, să vezi că munca ta este utilă, poate că aș fi rămas mai mult. Am stat o lună, timp în care nu mi s-a dat nicio însărcinare.. ideea era ca acest  corp al înalților funcționari publici  să fie o pepinieră pentru funcțiile publice. De fapt l-au creat ca o parcare pentru cei care părăsesc funcțiile de demnitate” a explicat Tuță.

Ponta i-a dat afară spunând că n-are ce să le dea de lucru. Instanța le-a dat job-urile înapoi.

În 2013 premierul Victor Ponta a demis în jur de 45 de inspectori guvernamentali, toți foști prefecți, subprefecți ori secretari de stat din guvernele Tăriceanu sau Boc insistând că secretariatul general al Guvernului nu-i poate plăti degeaba. Un an mai târziu a fost obligat să reangajeze 30 dintre ei, printre care și pe bistrițeanul Radu Moisil Tămășoi, după ce au obținut sentințe definitive de reangajare și de plată a salariilor pentru perioada în care au fost îndepărtați din job-uri. Ponta s-a executat, însă a remarcat în stilu-i caracteristic că oamenii cu pricina taie frunză la câini, iar Guvernul n-are ce să le dea de lucru: ”Aveam 30 de angajaţi la Guvern care nu făceau nimic. Nu am ce să le dau de făcut, nu am nevoie de ei, se numesc inspectori guvernamentali. Le-am mulţumit, le-am strâns mâna, am zis: mergeţi în piaţa muncii! S-au dus, m-au dat în judecată, au câştigat, trebuie să îi reangajez. Nu ştiu ce fac cu ei, nu am ce să le dau de făcut, nu am nici măcar iarbă de tuns în faţa Guvernului” a declarat Ponta în 2014.

Conform declarațiilor de avere depuse la Secretariatul General al Guvernului inspectorul guvernamental Tămășoi primește din 2009 încoace  în jur de 45000 de lei anual, ceea ce înseamnă peste 4000 de lei lunar în buzunar,  În 2016 celor 45102 lei  salariul de la SGG li s-au adăugat și un salariu de la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud de 7818 lei ( vezi aici declarația de avere din 2016: http://sgg.gov.ro/new/tamasoi-moisil-radu-2

Contactat telefonic de reporterul Bistrița Express Radu Moisil Tămășoi a explicat vag ce e cu banii de la Prefectură: ”e un rest de plată pe care trebuia să-i primesc” spune inspectorul guvernamental. Întrebat care sunt atribuțiile sale, Tămășoi spune că monitorizarea agriculturii, fără să explice clar ce anume are de făcut: ”eu mă supun atribuțiilor stabilite, nu sunt împuternicit să dau declarații” spune Tămășoi. Nici  despre cum a revenit în funcție după ce a fost demis în 2013 de premier nu a dorit să comenteze și nici despre procesul intentat guvernului nu a suflat o vorbă.

Soarta foștilor prefecți și subprefecți ar putea  fi pecetluită de noul proiect de politizare a funcțiilor publice de prefecți și subprefecți, proiect la care lucrează ministerul condus de Sevil Shaidehh, variantă în care acești inspectori guvernamentali își vor pierde din oficiu funcțiile.

 

Sursă foto: Mesagerul, City News

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Băi frate ce naiba de stat mai e si asta? Iei unul de pe drumuri ( că Tamasoi asta a iesit de nicaieri prin 2009 ca si nevasta-sa care a primit post caldut de directoare de la liberali si n-a mai scos-o nimeni din sistem) si-l faci subprefect. Dupa aia ala poate vegeta linistit ca banutu vine pe card si el n-are nicio durere de cap. 7 ani platit ca nababul de pomana? Doamne ajuta-ne ca nu mai scapam de capuse

  2. poate este cazul sa se sesizeze ceva directii si curti de conturi!!!! cum adica sa fi platit si sa nu ai habar pentru ce!!! Liberali nu??? pana in panzele albe!!! acesti minunati liberali

Lasă un comentariu