Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Statistica spune că trăim într-unul dintre cele mai sigure județe. Bistrițenii cred însă altceva. Diferențe mari între percepție și realitate în mai toate zonele

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un studiu despre care Bistrița Express a scris recent (Bistrița pe locul 21 în topul orașelor românești în care vrei să trăiești. Un cartier al municipiului e la coada clasamentului național) indica faptul că bistrițenii nu sunt foarte convinși că zona în care trăiesc este una din cale afară de sigură. La capitolul siguranță Bistrița era cotat  abia pe locul 21 într-un clasament făcut de locuitorii municipiilor din toată țara.  La studiul, care analiza percepțiile despre orașul de domiciliu  au participat mai bine de 1500 bistrițeni și a fost realizat de o platformă imobiliară, Storia.ro împreună cu o agenție de marketing, D&D Research.

Realitatea statistică a infracționalității este departe însă de percepția bistrițenilor. Practic în ultimii ani județul Bistrița-Năsăud a fost mereu pe ultimele locuri atât la infracționalitate cât și la criminalitate în statisticile IGPR. Numai în ultima statistică, cea dată publicității la finele anului trecut pentru anul 2015 județul Bistrița-Năsăud are 1.394 infracțiuni înregistrate și soluționate la suta de mii de locuitori, față de media națională care este de 1.726 la suta de mii de locuitori, adică cel mult pe locul 32, iar la rata criminalității e pe locul 38, cu 157 de condamnări definitive la suta de mii de locuitori, față de o medie națională de 213 condamnări la suta de mii de locuitori.

Altfel spus, statisticile arată că stăm bine la indicii criminalității și infracționalității, ceea ce ar arăta faptul că ar fi una dintre cele mai sigure zone din țară, însă dintr-un motiv sau altul locuitorii municipiului nu par convinși de asta. Probabil că evenimente cum a fost  jaful băncii din Calea Moldovei în miezul zilei, fără precedent în Bistrița dar și alte evenimente de un mare dramatism petrecute în 2016 au dus la aceste concluzii în mentalul colectiv, apreciază sociologii.

Brașovul e primul în topul infracționalității , dar locuitorii săi sunt convinși că orașul lor excelează la siguranță

Percepția locuitorilor unui oraș nu ține cont însă de realitatea statisticilor. Un exemplu de distorsiune, însă în sens diferit decât a bistrițenilor este Brașovul.  Județul este pe locul unu la capitolul infracționalitate, dar și este pe primele locuri și la criminalitate, pe ultima statistică existentă, cea din 2015 conform blogului AnalizeEconomice.ro ( vezi http://www.analizeeconomice.ro/2016/12/cum-arata-hartile-infractionalitatii-si.html) și cu toate acestea locuitorii municipiului Brașov își plasează orașul pe locul 2 în topul siguranței, realizat de Storia.ro și D&D Research.

La fel, Oradea este perceput de locuitorii săi drept cel mai sigur oraș, însă statisticile IGPR  nu arată deloc asta. Dimpotrivă, cel puțin la criminalitate  (condamnări definitive la suta de mii de locuitori Bihorul este pe primul loc în 2015. Practic nivelul de trai pare să influențeze decisiv percepția locuitorilor, municipiile prospere din punct de vedere economic ocupând și cele mai de sus poziții la percepția locuitorilor despre siguranța lor, Clujul, Timișoara și chiar Bucureștiul fiind exemple în acest sens.

Share.

About Author

Lasă un comentariu