Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

N-au pârtie pe credit, dar au ce n-are Bistrița: zăpadă și temperaturi ideale pentru schiat 6 ani la rând.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

An de an un grup de împătimiți ai schiului din Sângeorz-Băi, printre care și consilieri locali urmăresc stratul de zăpadă pe un traseu din zona muntelui Nedea Țăranului. Șase ani spun că au monitorizat condițiile schiabile din zonă și au ajuns la concluzia că e un loc numai bun pentru o asemenea investiție.

Dacian Măgurean pilot comercial și schior amator se numără printre cei care a monitorizat condițiile din zonă. El scrie pe pagina sa de socializare că domeniul schiabil e fezabil în zona Nedea Țăranului. I-a pus, alături de cei care îl însoțesc în expediția de măsurare, printre care și consilieri locali  și un nume: ”Ski Park Sângeorz-Băi : ” Acum putem să afirmăm că, dupa o activitate de monitorizare care durează de cel puţin 6 ani, avem informaţii relevante privind oportunitatea dezvoltării unui domeniu schiabil în acea zonă. Condiţiile naturale, altitudinea, prezenţa unui strat consistent de zăpadă pe parcursul întregului sezon de iarnă, panorama lanţului muntos al Munţilor Rodnei reprezintă argumente solide pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil.” scrie Măgurean.

Alături și de consilierul local Petrică Mutu, dar și de un grup de inițiativă Măgurean spune și că administraţia locală își face deja calcule pe proiect: ” se cristalizează deja primele demersuri administrative pentru implementearea acestui proiect prin care se încearcă valorificarea zonei alpine Bârlede ca punct de plecare pentru instalaţiile de transport pe cablu, pe de o parte, dar şi elementele de infrastructură rutieră şi de reţea electrică pe traseul Văii Cormaia şi Valea Pietrelor pe de altă parte. În această perioadă se lucrează la pregătirea documentaţiilor pentru avizare de către Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, elemente necesare pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru acest domeniu schiabil.

Marea problemă: avizul de la Consiliul Științific al Parcului Național Munții Rodnei

Primăria din Sângeorz Băi lucrează deja la studiu de prefezabilitate, însă totul depinde de poziția Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei, pe aria căruia se găsește o parte din amplasament. Primarul Traian Ogâgău spune că așteaptă întrunirea consiliului: ” înțeleg că ar fi trebuit să aibă o întrunire în februarie, au amânat-o pentru iunie. O să vedem dacă obținem avizul lor”

Măgurean crede că e nevoie de o implicare la un alt nivel pentru domeniile schiabile: Guvernul ar trebui să dezvolte o strategie de dezvoltare a acelor zone din România în care se pot practica sporturile de iarnă pe o perioadă cât mai lungă din an:”

Sursă foto: Dorin Circu. Dacian Magurean

Share.

About Author

Lasă un comentariu