Cei de la Bistrița Civică reproșează proiectului de buget pe 2017 lipsa notelor de fundamentare la majoritatea cheltuielilor de investiții, ceea ce ar încălca legea, dar și cheltuieli inoportune gen mobilier stilizat, în condițiile în care există cu totul alte priorități în municipiu, printre care sunt enumerate zecile și sutele de străzi de pământ neasfaltate.”Nu putem accepta cumpărarea, de exemplu, de mobilier decorativ stilizat când avem 150 de străzi de pământ, sursa principală de praf (alături de gropile din carosabilul asfaltat care eliberează cantități considerabile de praf), praf care contribuie decisiv la îmbolnăvirile aparatului respirator ( acestea reprezentând aproape jumătate din noile cazuri de îmbolnăvire a bistrițenilor, conform statisticilor recente ale Direcției pentru Sănătate Publică).” se apreciază în textul contestației.
Apoi în lungă listă de contestații depusă astăzi de Adrian Florin Chereji președinte al Asociației, dar și consilier local la Primăria Bistrița mai figurează punerea sub semnul întrebării a unor lucrări la fațada și șarpanta clădirii principale a adminstrației, care ar suporta amânare, precum și achiziționarea unor elemente de IT și birotică, dar și licențe abia la un an după ce au fost cumpărate multe altele, fără vechile să apuce să se uzeze material și moral. În plus toate acestea ar fi-potrivit Bistriței Civice supraevaluate ca preț:
”Estimez că o stație de lucru performantă poate fi achiziționată la 2000-2500 lei, nu cu o medie de 5368 cat e acum în proiect,iar la 38 de stații se poate negocia obținerea licențelor gratuit. Chiar execuția bugetară pentru 2016 certifică acest punct de vedere, echipamentele de tehnică de calcul + licențele de operare au fost achiziționate la cca 3000 lei/buc.” explică autorii contestației.
Au descoperit de unde se pot face economii
Pentru că au depistat prețuri supraestimate autorii contestatțeii spun că la acest capitol se pot face” economii de cca 150 mii lei la acest capitol, din cei 585 mii lei prevăzuți”.
Și amplasamentul dispecerat operativ pentru ordine publică și servicii de protecție civilă, din Dobrogeanu Gherea nr.15 este contestat, pe motiv că fiind vorba de o stradă din Centrul Istoric acces este dificil pentru autovehiculele de intervenție, deci investiția în aceș sediu este inadecvată.
Instalație de vară tip Alpine Coaster pe amplasamentul pârtiei de schi de 1.100 mii lei este de asemenea contestată: ” nu există nici o fundamentare tehnico-economică a acestei instalații; după experiența tristă cu pârtia de schi va fi un nou eșec investițional; astfel de instalații sunt construite cu lungime de 3-6 km și cu diferență de nivel de cel puțin 500 m. Nu este studiu de fezabilitate, nu este analiză cost-beneficiu privind rentabilitatea investiției; se dorește încă “ceva” ca să se justifice achiziționare telescaunului dar nu se ia în considerare impactul financiar asupra bugetului local; cea mai simplă întrebare cu privire la acest obiectiv : taxa de acces la telescaun și la Alpine coaster va acoperi cheltuielile cu energia electrică și operarea celor două instalații? Nu este nici un studiu cu privire la aceste aspect” opiniază autorii contestației/
Nici mașina 4×4 pentru Direcția Socială nu este agreată, în condițiile în care în loc de 81 de mii de lei cei de acolo s-ar putea multumi și cu un Logan de 35 de mii de lei.
Complex de agrement acvatic Aqua Park prevazut cu 696 mii lei este pe lista mare de contestații pentru argumentele invocate de Bistrița Civică și cu alte ocazii: ” studiul de fezabilitate este confuz, a fost elaborat cu o analiză cost-beneficiu cu recuperarea investiției în 30 de ani, cu calculul eficienței pentru tarif de acces de 50 lei. În ziua ședinței CL de aprobare a SF s-a adus altă analiză cost-beneficiu cu recuperarea investiției în 15 ani, pe baza tarifului de acces de 53 lei/vizitator; în timpul ședinței CL dl.primar a afirmat că nu se va angaja credit bancar pentru finanțarea proiectului, cu toate că ambele variante ale analizei cost-beneficiu se bazau pe finanțarea cu 80% a proiectului din credit bancar;
Sunt deasemenea contestate “Modernizare Piața Centrală” și “Regenerare urbană a centrului istoric Bistrița-etapa 2 pe motiv că ” nici nu am ieșit bine din perioada de valorificare a etapelor anterioare și venim cu o nouă modificare a centrului istoric”.
Mai sunt contestate : Poziția 17 “Incubator de afaceri” pe motiv de amplasament, Poziția 21. Dotări independente suporți pentru transport biciclete 125 mii lei care n-ar avea fundamentare, capitolul 9. Transporturi:
– poziția 27 “Amenajare str. Faleză” nu rezolvă problema traficului dinspre zona Libertății spre Zăvoaie peste podul Berăriei; proiectul trebui realizat conform SF initial, cu legătură directă de la pod la str.Zăvoaie, poziția 30 “Parcare subterană în Piața Mihai Eminescu” considerat exagerat de costisitor,.poziția 36 “Amenajare pasaj pietonal Bd.Independenței – Iosif Vulcan 365 mii lei; nu are nici o justificare a utilității acestui pasaj suprateran; nu este punctul sensibil al intersectării traficului de pietoni cu cel auto; problema trebuie rezolvată, precum la trecerea anterioară de pietoni din zona Big, cu semafor cu temporizare capitolul 10: ” Sens giratoriu la intersecția str. Tărpiului, Drumul Cetății și Livezi foarte scumpă, datorită
necesității relocării unor utilități;
De altfel Bistrița Civică a organizat săptămâna trecută o dezbatere a proiectului de buget, iar marțea viitoare este rțndul municipalității să organizeze dezbaterea oficială la care ar trebui să partocipe și primarul Ovidiu Crețu.