O echipă de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj a anunțat într-o conferință de presă că a reușit să obțină Omega 3, o substanță pe care corpul uman nu poate s-o producă în mod natural, dar care combate demența senilă și alte afecțiuni, în glicerolul rezultat din arderea biodieselului.
Cercetătorii au folosit o algă din Oceanul Pacific care se hrănește cu carbonul rezultat din glicerolului crud și produce Omega 3.
Il vom găsi în iaurt sau cereale
Profesorul Dan Vodnar, coordonatorul grupului de cercetători a explicat că grăsimea rezultată din arderea combustibilului vegetal, adică glicerolul pur, tratat cu apă, săruri și micro-alga adusă din Pacific, ajunge să se transformă în 10 zile într-un acid gras saturat în Omega 3. Acum cercetătorii încearcă să adauge Omega 3 produs în laborator în iaurt sau cereale: ”„Noi în acest moment îl adăugăm în interiorul anumitor cereale şi să vedem cum se comportă la temperatura camerei, sau în iaurt”, a explicat Dan Vodnar.
Aceeași cercetători spun că nu există nicio diferență între Omega 3 obținut în laborator și cel care se găsește în natură, în special în pește și în cantități foarte reduse în nuci. Vodnar spune că Omega 3 adaugat în alte produse poate fi folosit și de persoanele care nu consumă pește sau vegetarienii, dar și de toți cei care vor altă sursă de Omega3. În plus Omega 3 din laborator este accesibil ca preț deoarece glicerolul pur nu e un produs ușor biodegradabil, fără alte utilități care polează mediul. ”La fiecare zece litri de biodiesel care se produc, se produce un litru de glicerol crud. Acest glicerol crud, ca să poată fi purificat, costă destul de mulţi bani”, spune Dan Vodnar, cercetător USAMV Cluj-Napoca”. Prin urmare rezultatele cercetării nu doar că aduce o sursă nouă și ieftină de Omega 3, dar găsește o soluție la un produs care dă mari bătăi de cap. Cercetările fac parte dintr-un amplu proiect finanțat de UE.
Dan Vodnar a realizat și ambalajele inteligente
Echipele de cercetători de la Cluj conduse de profesorul Dan Vodnar, din care fac parte inclusiv studenți, au la activ inventarea ambalajul antimicrobian care protejează produsele, mai ales pe cele din carne, de contaminare cu listeria, o bacterie responsabilă de toxinfecții alimentare agresive, etichetele inteligente pentru fructe și legume care în contact cu apa se dezintegrează și le curăță eficient sau pixuri din bioplastic obținut din acid lactic care se descompun rapid după ce nu mai pot fi utilizate.
Fotografii: adevarul.ro