Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

GO, GO Tibi: A alergat 380 de kilometri, mai are 180, cei mai grei. Nici degerăturile, nici vântul și nici privarea de somn nu-l opresc. Promite că va ajunge în câteva zeci de ore la Oceanul Arctic (VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

La mai bine de 12 ore distanță de urmăritorii săi, Tibi Ușeriu a parcurs deja 380 de kilometri în Infernul alb și mai are cam 180 de kilometri în total. Plin de degerături, cu trupul care nu mai cunoaște limbajul repaosului și pare programat să alerge incontinuu, luptându-se cu halucinațiile, campionul și-a permis marți noaptea doar 4 ore de somn, cu tot cu tratamentul medical. A avut și câteva momente de cumpănă teribilă pe care apropiații le-au dezvăluit abia după ce situația a reintrat sub control. ”Imaginația nu e în stare să cuprindă brutalitatea clipei” a scris fratele lui Tibi, Alin Ușeriu pe facebook.

În jurul orelor 22,00 (ora României), marți noaptea, Tibi ajunsese la Inuvik, al șaselea popas, aflat la 375 de km de startul cursei. De aici va intra pe Ice Road și promite într-o convorbire telefonică cu fratele să Alin Uhlmann Ușeriu, postată în jurul orelor 22,00  pe pagina de facebook Tășuleasa Social,  că în câteva zeci de ore va flutura steagul României în Oceanul Arctic:

”Am ajuns la Inuvik de 15 minute. Aici o să fac o pauză un pic mai lungă, cred că o să dorm două ore și ceva, după care o să mă pregătesc pentru Ice Road. Mâine o să mă vadă un medic pentru că am avut ceva degerături noaptea trecută și acuma mi s-a beșicat toată pielea de acolo. Și să îmi pună niște pansamente la degete , că oricum degetele s-o cam flendurit, sunt pline de beșici. După care plecăm mai departe. În 4 ore sper să ies de aici”. Întrebat de fratele lui dacă n-ar trebuie să rămână mai mult să se odihnească, Tibi a răspuns că odihna de câteva ore nu rezolvă problema, așa că e de preferat să continue. Își face probleme însă că începe să aibă halucinații : ” Nu cred. Corpul nu se mai odihnește. acuma să-ți revii total n-ai cum, îi imposibil. Vreau să-mi revin numai la cap, să nu mai toc așa, știi să…Am început să văd tot felul de chestii și toate duble…Aici vreau să mă odihnesc la cap. corpul n-ai cum să-l refaci în câteva ore… Și cât să stau? Eu aș vrea s-o termin. Am ajuns oricum cu..Anul trecut am ajuns aici spre după-masă și am plecat noaptea de aici, deci am un avans de câteva ore. și am pierdut foarte mult pe Ice Road pentru că n-am avut crampoane.”

Aleargă la minus 38 de grade și va fi tot mai frig

Tibi  a alergat la minus 38 de grade și nu a realizat cât de frig era decât după ce a văzut temperatura din termometrul mașinii unui organizator, care a venit să vadă în ce stare e și  și-a văzut chipul  în fotografia făcută de acesta:”Acuma îs pregătit și din punctul ăsta de vedere și sper să meargă mai bine. O să fie și mai rău, că e foarte frig. Azi noapte am avut 38 de grade. Mi-o arătat Martin în mașină când a venit în control: minus 38 de grade, o mai bătut și vântul: pfuai mamă…Am niște poze, pfuai cum arătam!

Campionul are și un mesaj pentru susținătorii săi : ”No și cursa merge mai departe, se oprește pe Oceanul Artic numai. Mă duc până la capăt și pe acolo iau o barcă și pe Oceanul Arctic iau o barcă și vin acasă. Vă mulțumesc foarte mult că mă susțineți și că mă urmăriți! O să flutur pe Oceanul Arctic în câteva zeci de ore! Vă pup!

 

Alin Ușeriu și apropiații săi au scris o nou cronică pe Tășuleasa Social făcând rezumatul cursei din momentul critic în care Tibi a fost foarte aproape de limită, de punctul fără întoarcere, când frigului neomenesc și vântului arctic i  s-a adăugat și privarea de somn.

”Tibi a ajuns in Tsiigehtchic (CP4) luni pe la ora 04:00 si avea mare nevoie de somn. A tras foarte tare si a ajuns primul aici, cu un avans de aproximativ 7 ore fata de urmaritorii lui. Din pacate aici era tambalau mare, cei care terminasera cursa de 120 mile impreuna cu cei care abandonasera cursa chefuiau, asa ca Tibi nu a reusit să adoarmă. A riscat si a plecat mai departe, fără să se fi odihnit, sperând ca va putea dormi pe drum. Nu a fost sa fie asa. La ei era noapte și vremea a fost neiertatoare. Ningea puternic, a fost cumplit de frig iar vântul batea cu putere din față, facând foarte grea înaintarea prin zapada proaspătă. Epuizat fiind, a incercat să doarmă in zapada, dar a fost atit de frig încât nu a reusit să adoarmă. Epuizare, frig, ninsoare, vint, privare de somn, dureri – tabloul începea să devină sumbru. Ne-a sunat si ne-a spus ca nu mai poate. Toata lumea a amuțit. Nimeni nu l-a auzit vreodată să rostească cuvintele astea.

”Imaginația nu poate cuprinde brutalitatea acestei curse”

Tibi a trecut printr-o noapte catastrofala, poate cea mai grea noapte prin care a trecut el vreodata la vreun concurs. Nu am stiut daca să vă spunem sau nu, dar daca cineva are dreptul sa afle, voi sinteti aceia. Cu siguranta ați ascultat al treilea telefon. E telefonul pe care nimeni nu ar fi vrut sa-l primeasca. Dar cu totii stim la ce s-a dus. Imaginatia nu e capabila sa cuprinda brutalitatea cursei. V-am cerut sustinerea si i-ati oferit-o. Gindurile voastre si energia voastra l-au ajutat sa treaca cumva peste aceasta noapte. A reusit sa ramina lucid pina cind a rasarit soarele, iar cind s-a facut un strop mai cald (in traducere : -20 grade), a reusit sa doarma putin pe marginea drumului inghetat, si si-a revenit.

Ce a urmat, este poezie …Pe la miezul noptii era la mai putin de 20km de Caribou Creek, urmind sa ajunga acolo pe la ora 3-4 dimineata, cu speranta de a dormi aici pina la reincarcarea bateriilor.

Situatie cursei, marți noaptea

”În sfârșit organizatorii au afișat situația în cursă” scrie marți noaptea Alin Ușeriu.  ”Din fericire calculele noastre sint corecte, ceea ce inseamna ca Tibi are un avans de 12-16 ore fata de cei trei urmaritori, cel mai apropiat fiind canadianul Scott, care este la 40km in urma lui Tibi. In timpul cursei am incercat sa-l convingem sa se odihnească mai mult, dar cind i-am spus ca are un avans de 12 ore fata de al doilea clasat nu ne-a crezut, asa ca …. a fugit de canadian până nu a mai putut, atâta doar ca nu era nici un canadian ..”

Update: Tibi s-a odihnit și miercuri foarte de dimineață a luat-o din loc fără vântul cu care s-a dus la culcare. Site-ul oficial 6633 Arctic Ultra a postat ultimele fotografii cu Tibi, miercuri la ora 1,00 ora României.:

Maraton extrem de 566 de kilometri

Startul celei mai dure curse de maraton din lume a fost  programat pe 10 martie 2017, la ora 9 dimineaţa . Ultramaratonul  se desfăşoară în nordul extrem al Canadei. Concurenţii au de parcurs un traseu de 566 de km, în condiţii de vreme extremă şi tragând o sanie după ei, în maxim 191 de ore ( 9 zile ). La ediţia din 2016 pe care a câștigat-o bistrițeanul Tibi Ușeriu au mai participat doi români,Vlad Tănase şi Andrei Roşu, care au terminat ultra6633 pe locul 3, la egalitate cu alţi 3 concurenţi. Anul acesta Ușeriu este singurul român din cursa infernală. Etapele sunt următoarele:

Eagle Plain – Start – 0 miles (0km)
Arctic Circle – CP1 – 23 miles (37km)
James Creek – CP2 – 69 miles (111km)
Fort McPherson – Finish or CP3 – 116 miles (186km)
Tsiigehtchic – CP4 – 154 miles (248km)
Caribou Creek – CP5 – 205 miles (330km)
Inuvik – CP6 – 235 miles (378km)
Swimming Point – CP7 – 305 miles (491km)
Tuktoyaktuk – Finish – 352.64 miles (566km)

 

 Video și fotografii: facebook Tășuleasa Social și 6633 Artic Ultra

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu