Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Administratorul public al Bistriței George Avram trimis în judecată în dosarul certificatelor falsificate de Revoluționar. Ioan Blaga este și el inculpat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Managerul public al Bistriței, George Avram, are de astăzi oficial, calitatea de inculpat în dosarul certificatelor falsificate de revoluționar. În aceeași situație este și un alt bistrițean, inginerul Ioan Blaga. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt cei care au instrumentat dosarul.

Cei doi care , așa cum a scris Bistrița Express aici, încasează îndemnizațiile de revoluționar cu rol determinant în revoluție, în condițiile în care Bistrița nu figura pe lista orașelor în care s-a tras sau în care au fost întemnițați oameni după 23 decembrie 1996. Practic în sarcina bistrițenilor, procurorii ICCJ au reținut faptul că la instigarea unui șef de asociație de revoluționari, Iosef Ionel, au completat false declarații în care ar fi solicitat certificatul nou de revoluționar în baza participării în primele ore la Revoluția din București. Comunicatul de presă transmis astăzi de Parchetul de pe lângă ÎCCJ spune că:

” În sarcina lui Iosif Ionel, preşedinte al unei asociații de revoluționari, în contextul în care solicitările de acordare a titlurilor pentru inculpații Avram George și Blaga Ioan urmau să fie respinse de către SSPR întrucât nu îndeplineau condițiile cerute de lege, deoarece municipiul Bistrița nu era inclus în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau arestate/reținute până la fuga soților Ceaușescu, și în eventualitatea depunerii unor contestații la CPRD, a acționat cu scopul ca acestea să le fie admise, prin atestarea, în mod nereal, a împrejurării că cei doi au luptat la Revoluție într-unul din orașele unde au avut loc activități revoluționare, respectiv în municipiul București. În acest sens, i-a instigat pe cei doi să își modifice memoriile aflate în dosarele personale de revoluționari, urmărind atestarea în mod mincinos a unor fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, reieșind că, pe 21 decembrie 1989, ar fi participat la activități revoluționare în zona Hotelului Intercontinental din București, deși, în realitate, în perioada în cauză, s-au aflat pe raza județului Bistrița-Năsăud În schimbul promisiunii că îi va determina pe membrii comisiei să le admită contestațiile, inculpatul Iosef Ionel a pretins de la inculpații Avram George și Blaga Ioan, câte 6000 de euro”

Procurorii au solicitat instanței de judecată pe lângă desființarea deciziilor prin care  nouă orașe au fost incluse în categoria localităților și a certificatelor de luptători cu rol determinant emise persoanelor care au luptat în aceste localități și desființarea certificatelor de luptător cu rol determinant emise pe numele altor cinci persoane, între care și cei doi bistrițeni.

Unii dintre reprezentanții asociațiilor de revoluționari care aveau influență sau lăsau să se creadă acest lucru sunt acuzați că au pretins diferite sume de bani de la cei care au solicitat acordarea titlului de “Luptător cu rol determinant”, pentru a le facilita acestora obținerea lui chiar dacă nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege. Pentru persoanele care achitau suma respectivă și nu întruneau condițiile, la dosarele personale au fost introduse documente suplimentare care să confirme prezența în timpul Revoluției la obiectivele de importanță deosebită sau în locuri unde au avut loc confruntări violente.

Probatoriul administrat a relevat că, până în prezent, o astfel de persoană, care a parcurs tot circuitul legal şi a intrat la plată, a încasat suma de aproximativ 50.000 lei.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu