UPDATE :Ultima postare de pe Tășuleasa Social, din această dimineață scrie cât de critice au ajuns condițiile la Ultramaratonul Arctic: doar Tibi Ușeriu și încă un singur maratonist a mai îndrăznit să iasă din adapostul de peste noapte din cauza temperaturilor extrem de scăzute, probabil cu mult sunt chiar minus 40 e grade. Nimeni nu știe cât de frig este de fapt pentru că organizatorii trec să-i supravegheze abia o dată pe zi: “E atit de frig incit nici organizatorii nu mai vin sa ma filmeze, trec maxim o data pe zi pe aici”, i-a spus Tibi fratelui său
Miercuri noaptea în jurul orelor 23,00 ora României, (ora 17, în zona arctică din Canada) era pe undeva pe la jumătatea drumului ICE Road până la Swimming Point, ultima oprire înaintea finish-ului: balizele Oceanului Arctic. Atunci a reușit să dea ultimul telefon, când a considerat că e suficient de cald încțt să nu înghețe bateria. A fost un ger cumplit chiar și ziua, iar la minus 30 și ceva de grade un vânt de 20 km la oră îți îngheață și lacrimile în ochi, după cum o spune chiar Tibi în ultima convorbire . Noaptea însă, chiar și după standardele lui Tibi Ușeriu, a fost un adevărat infern. Iar degerăturile pansate de medicii care i-au dat voie cu greu să termine competiția s-au întins dincolo de pansamente . Dar Tibi merge înainte. Un singur competitor s-a mai încumetat să iasă pentru că la minus 31 de grade ziua, noaptea e cu adevărat un infern.Vedeți câtă forță are ascultând convorbirea cu fratele său postată pe la ora 22, 30 miercuri, 15 martie:
”Cred că am făcut cam jumătate din distanța (până la următorul punct) am mers foarte rău azi noapte. O trebuit să-mi iau toate hainele pe mine, c-atâta o fost de frig, ferească Dumnezeu. După masă, spre seară, ajung în ultimul punct de control…Nu te-aud Alin, c-atâta gheață am la cap. Am avut o noapte oribilă. Aștia am înțeles că nici n-au plecat. Astăzi acuma, s-a mai încălzit un pic, a ieșit soarele, cred că sunt (minus) 30 de grade. dar azi noapte a fost ceva, vai de capul meu..deci, eu am crezut tura trecută c-a fost frig, dar astea le-a întrecut pe toate. Acuma când o fost ăștia, cameramanul, erau minus 31 de grade la bord, la mașina lui. dacă suflă vântul cu numai 29km/h îi ceva…îți și crapă…îți îngheață ochii în cap!,. efectiv lacrima îți îngheață acolo. deci a fost catastrofal de rece”
Degerăturile cu care s-a ales și din cauza cărora medicii erau cât pe ce să-l scoată din competiție l-au chinuit pe drum: ” Da…Îi ok. Îs pe Ice Road.. Îi frumos și aștept să văd baliza Arcticului. Nici nu mi-am mai luat pansamentele, m-o pansat ieri doctorul, mi-o pus tot felul, dar..am văzut că s-or mai lungit chestiile acelea ( nn.flictenele de la degerături). Cumva se tot lungesc c-au ieșit de sub pansamente. O să vină ultimul punct să văd dacă mai e de făcut ceva. Degeaba am luat haine că acuma dacă a înghețat țesutul, acum își face toată treaba. Apoi nu-i țesutul, o degerat numai pielea, n-o intrat în strat și s-o beșicat toată, beșici așa mari, câte 6-7 cm pătrați și pe-o parte și pe alta, și la dreptul pe câlcăi cumva. Nu-i, îi înghețat cumva pielea, dar nu-i nu știu ce, dar îi ok”.
Iar aventura de 566 de kilometri în condiții greu de imaginat lasă urme în fiecare concurent. Și ei o știu: ”No, păi sănătos de la o chestie din asta nu se întoarce nimeni. Cu cât mai puține probleme, da., dar, sănătos nu se întoarce niciunul încoace. N-ai cum!” spune pe finalul conversației campionul de anul trecut de la 6633 Arctic Ultra și liderul detașat al cursei ultramaratonului de anul acesta.
UPDATE 2.
La câteva ore după convorbire, Alin Ușeriu a revenit pe pagina Tășuleasa Social cu o postare în care scrie: ”A reusit sa ne sune dupamasa. Telefonul il tine tot timpul lipit de corp, la caldura, altfel ar ingheta bateria si ar fi inutilizabil…Cu siguranta ati ascultat convorbirea telefonica. Cutremurator. El incearca sa ne explice ceva ce nu poate fi explicat.
Nu exista cuvinte care ar putea descrie prin ce a trecut. Am ascultat inregistrarea de mai multe ori si de fiecare data s-a asternut o liniste ciudata in capul meu. E atit de calm cind vorbeste, incit e de neinteles.Iar in fundal se simte durerea. E atit de palpabila incit o simti cind il asculti. Chiar nu are rost sa vorbesc despre ce a spus. Este imposibil. Va rog sa-l ascultati. E totul acolo, nu e nevoie de traducere sau de explicatii.”
Sa parcurgi 566km de la Cercul Polar si pina la Oceanul Arctic. Te gindesti ca e frig. Cit de frig ? Cauti in memorie si iti amintesti ca la un moment dat ai fost la -20 grade si ca era atit de frig incit simteai ca arde pielea.
Bun. Dar cum o fi la -30 ? Dar cum o fi la -40 ? Nu avem raspuns la asa ceva. Si totusi sint câțiva care se arunca în gol, fără plasă de siguranță, si participă la cursa asta.
La minus 38 de grade abandonul e în masă
”Am analizat temperaturile si numarul de finalisti din 2007 incoace, iar concluziile sint clare: cind temperatura coboara sub 38 grade, maxim 3 concurenti reusesc sa ajunga la final. Inspaimintator.La inceputul cursei erau -20 grade si Tibi ne spunea ca e cald. Dar traseul se indreapta implacabil spre nord, iar temperatura coboara cu fiecare pas pe care il face.Apoi a dat peste -30 grade si le-a strapuns cu maxilarele incordate, dar picioarele i-au degerat. Nu s-a oprit.
Maraton extrem de 566 de kilometri
Startul celei mai dure curse de maraton din lume s-a dat pe 10 martie 2017 . Ultramaratonul se desfăşoară în nordul extrem al Canadei. Concurenţii au de parcurs un traseu de 566 de km, în condiţii de vreme extremă şi tragând o sanie după ei, în maxim 191 de ore ( 9 zile ). Anul acesta Ușeriu este singurul român din cursa infernală pe care a câștigat-o anul trecut și în care conduce detașat. În acest moment Tibi Ușeriu aleargă spre Swimming Point ultima oprire până la finish .