Programul de meloterapie debutează în această lună la ” Micul Prinț” conform unui anunț făcut de jurnalista Ana Dragu, coordonatoarea Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ, Intervenția terapeutică prin muzică se va adauga altor servicii gratuite de kinetoterapie, logopedie, terapie ABA ( esențială pentru efecțiunile din spectrul autst), evaluare psihologică şi consiliere oferite de centru.
Programul de meloterapie va fi organizat la dorința părinților, pe care centrul i-a chestionat printr-un sondaj. Grație unor sponsorizări programul poate demara în curând, a precizat coordonatoarea centrului: „Ne bucurăm că în sfârşit putem demara acest program pentru care părinţii beneficiarilor au optat în unanimitate în urma unui sondaj realizat de Asociaţie. De asemenea, suntem bucuroşi că în Bistriţa există oameni de afaceri care înţeleg conceptul de responsabilitate socială şi au ales să îşi plaseze încrederea în noi, oferind o sponsorizare de 10.000 de lei pentru demararea acestui program în care sunt înscrişi deja 16 copii. Mulţumim dl-ui Gabriel Lazany care a înţeles că e important ca acţiunile noastre să fie susţinute de comunitate, cu atât mai mult cu cât de 9 ani ne-am demonstrat utilitatea publică”, spune Ana Dragu, care anunță și că intenționează să achiziţioneze şi alte instrumente muzicale, după ce au primit ca donație un pian de la un băiețel diagnosticat în urmă cu mai mulți ani cu această tulburare: ” datorită lui Eduard Sălăgean, un beneficiar cu autism, elev al Liceului de Muzică Tudor Jarda care a pus la dispoziţia CRRA Micul Prinţ pianina lui rusească, și alţi copii o să aibă oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile muzicale”.
Literatura de specialitate în domeniul autismului vorbește de importanța muzicii în terapia acestei afecțiuni, iar numeroase studii au demonstrat interesul și receptivitatea persoanelor cu autism pentru stimulii muzicali, dar și aptitudinile muzicale excepționale pe care unele dintre acestea le arată (așa numita ”ureche muzicală perfectă).
Comunicatul trimis de Asociația ” Micul Prinț ” vorbește despre studii care arată că persoanele cu autism cu un mare nivel al anxietății și cu un nivel scăzut de autocontrol și reglare emoțională răspund bine la influența muzicii care are are capacitatea de a modula dispozițiile și emoțiile individuale.