Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Va apărea cartea de identitate multifuncțională: va ține loc și de card de sănătate și va funcționa și în alte sisteme

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Viitoarea carte electronică de identitate va conține datele titularului, date biometrice, imaginea facială şi amprentele de la două degete, iar cardul de sănătate va deveni inutil, pentru că funcțiunile acestei avot fi preluate de cip–ul noii cărți, precizează un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Practic proiectul propune modificarea conceptului privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, , ‘funcţionalitatea’ de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul naţional de sănătate îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate”, se arată în proiectul de lege.

Noua carte de identitate va mai permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale MAI, în sisteme informatice ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice extinse bazate pe certificat calificat, în condiţiile Legii nr. 455 /2001 privind semnătura electronică. În plus prin intermediul viitoarei cărți de identitate titularul  se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.).

Sunt și excepții

Există excepții, potrivit textului legislativ pus în dezbatere, pentru cei care din diferite motive, religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate., vor putea obține o carte de identitate simplă. Opţional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate ar ruma să se elibereze cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani, se precizează în proiectul supus dezbaterii publice.Chiar și după intrarea în vigoare a noului sistem cardul naţional de sănătate va circula multă vrem în paralel cu cartea electronică de identitate, înlocuirea acestuia urmând să se facă treptat, a declarat pentru News.ro, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi. Preşedintele CNAS ține să precizeze și că că valabilitatea cardului de sănătate până la apariţia cărţii electronice de identitate care îi preia funcţionalităţi nu este o noutate, ci este  prevăzută în Legea sănătăţii din 2006.

Textul proiectului poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională.

Share.

About Author

Lasă un comentariu