Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Zeci de fermieri bistrițeni aplică pentru subvenția de 3000 de euro la tomate. Banii vin doar după ce ce demonstrează că au vândut 2 tone

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul primar din comuna Cetate, Daniel Moldovan și fratele său se numără printre cei 42 de producători bistrițeni de legume care și-au făcut dosar la DADR pentru a primi sprijinul oferit în premieră anul acesta pentru producția de roșii. Ajutorul special pentru producătorii de tomate  este de 3000 de euro și este obținut doar de fermele  care îndeplinesc anumite condiții de producție: este vorba de cei care dețin sere sau solarii de minim 10 ari și reușesc să valorifice  2 tone de roșii. După depunerea dosarului, producătorii sunt monitorizați de inspectorii Direcției de Agricultură și Dezvoltare Rurală:urmează să planteze și să ne cheme pe noi să facem anexa 4A, apoi mergem la înflorire, la rodire și apoi dacă se încadrează cu o parte din producție până în ultima zi de mai e ok, primesc bani în iunie, dacă nu, pentru producția din toamnă, către sfârșitul anului” explică Nuțu Tabără, directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud. Date fiind condițiile de iarnă prelungită din această zonă directorul DADR este sceptic în privința posibilităților ca banii să poată fi plătiți în iunie: ”cel mai probabil la sfârșitul anului se vor putea încasa ajutorul, pentru că vremea n-a fost în favoarea agricultorilor, nici măcar a celor cu sere. dar e un program care merge tot anul: ” e un program care va merge și la anul și sigur vom avea mai mulți solicitanți pe principiul puterii exemplului”

Majoritatea celor care solicită sprijin pentru producția de roșii sunt din Nimigea, Cetate, Monor  zona de câmpie a județului, dar și din Bistrița, zona Sărata: ” e un număr important pentru un județ cum e Bistrița-Năsăud, fără cine știe ce tradiții în legumicultură.” spun oficialii din agricultură.

La nivel național există 5400 de solicitări, majoritatea din județele Olt, Giurgiu, Galați, Teleorman, Dolj sau Buzău. Programul guvernamental de susținere a producătorilor de roșii în sere a fost promovat anul acesta în premieră, prin ordonanță de urgență. Un altul care susține crescătorii de porci va fi promovat prin proiect legislativ.

Share.

About Author

Lasă un comentariu