Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Britanicii care dețin licențele de exploatare a două zăcăminte din Bistrița-Năsăud anunță că au găsit în Bihor mai mult argint dar și cantități mai mari din alte metale decât au estimat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Compania britanică Vast Resources a anunțat ieri că a descoperit, la o mina din județul Bihor, de la Băița Plai, cantități mai mari de metale, inclusiv argint, decât estimaseră inițial. Britanicii sunt deținătorii, de la finele anului trecut, a două licențe de prospectare metale, în special cupru, dar și aur în Bistrița-Năsăud, în apropiere de comuna  Zagra, în zonele  Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră.

Dacă în Bistrița-Năsăud compania Vast Resorces e deocamdată în proces de extindere a activității de la o altă exploatație, Mina Mănăilă din județul Suceava, unde exploatează zinc și minereu polimetalic, în Bihor, britanicii au anunțat în schimb că zăcămintele sunt mai bogate decât s-a estimat:  ”ultimele procese de forare de la iazurile minei din Băița Plai, realizate pe o suprafață de 630 de metri, au confirmat prezența unor cantități mai mari de cupru, zinc, plumb sau chiar argint decât cele estimate anterior”, potrivit News.ro.

Vast Resources arată într-un comunicat de presă o creștere de 24 % la argint, 84 % la plumb, 12% a cantității de cupru/tonă de minereu procesat și  14% a cantității de zinc. Totodată, compania a anunțat că a avansat cu proiectul de ecologizare demarat la Fâneața, Bihor, acolo unde se află iazurile de decantare ale minei din Băița Plai,  ”Activitatea de la iazurile de decantare din Fâneața se desfășoară în paralel cu extinderea activității desfășurate în restul țării, inclusiv în județul Bistrița Năsăud, după cum anunță pagina oficială a companiei.

Ce așteaptă britanicii de la zăcămintele din Bistrița-Năsăud

Despre licența pentru ”Piciorul Zimbrului” britanicii scriu pe site-ul oficial că este vorba de o zonă de  10km2, aflată la 19 km de mina de la Mănăilă (Suceava), undeva între Zagra și Tărlișua.
Britanicii spun că au fost identificate în prospecțiuni făcute anterior primirii licenței 6  zăcăminte cu cupru și aur la o adâncime de  800-950 de metri  sub nivelul mării.

Despre licența de la Magura Neagră , o licență pentru polimetale, britanicii precizează că este pentru o arie localizată între Zagra și Telciu, la 47 de km de mina Mănăilă, pe o zonă de circa  21km2 .

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Moldovan Gavril în

    Suntem o tara de lumea a 3-a in care vin strainii se ne ia zacamintele si sa ne polueze mediul. Mituiesc cozi de topor si lasa in urma dezastru ecologic.

Lasă un comentariu